Acasă Inginerie medicală UTILIZAREA ULTRASUNETELOR PENTRU DISTRUGEREA CALCULILOR RENALI

UTILIZAREA ULTRASUNETELOR PENTRU DISTRUGEREA CALCULILOR RENALI

104
0
(c) KEVIN MACKENZIE/UNIVERSITY OF ABERDEEN/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Medicii ar putea utiliza ultrasunete pentru a sparge calculii renali în doar 10 minute. Aceasta ar putea fi o modalitate mai rapidă și mai puțin dureroasă de a îndepărta formațiunile fără intervenție chirurgicală.

Pietrele la rinichi sunt cristale care se formează atunci când deșeurile din sânge se adună în rinichi. Deși unii oameni le pot elimina fără disconfort, pietrele pot provoca dureri abdominale considerabile dacă rămân blocate în rinichi sau ureter (tubul care leagă rinichii de vezica urinară).

Pietrele la rinichi relativ mici sunt adesea tratate prin litotritie cu unde de șoc (SWL), care implică livrarea undelor cu ultrasunete de mare amplitudine și frecvență joasă către o piatră timp de până la o oră. De obicei, acest proces are loc în timp ce persoana este sub anestezie. Ultrasunetele fragmentează piatra, astfel încât aceasta să poată fi trecută mai ușor în urină. Pietrele mai mari pot necesita intervenție chirurgicală.

Jonathan Harper și colegii acestuia din cadrul Universității din Washington au dezvoltat un tratament mai puțin dureros, care folosește și ultrasunete, dar cu o amplitudine mai mică și o frecvență mai mare, denumit litotritie cu undă de explozie (BWL).

În cadrul primului studiu pe oameni, 19 persoane cu 25 de pietre la rinichi au fost supuși la tratamentul BWL timp de până la 10 minute. Aproximativ 90% din volumul pietrelor a fost fragmentat, acesta ajungând de la diametre de 12 milimetri la mai puțin 2 milimetri. În general, în cadrul terapiei SWL, aproximativ 60% dintre pietre sunt descompuse în fragmente cu diametrul de 4 milimetri. Deși un fragment de 4 milimetri poate fi excretat, procesul este mai dureros decât în cazul unor pietre mai mici.

„Litotritia cu undă de explozie are potențialul de a fi utilizată în cadrul pacienții treji, fără anestezie”,  declarat Harper.

Michael Bailey, membrul al echipei din cadrul Universității din Washington, a folosit anterior ultrasunete pentru a deplasa pietrele mai aproape de ureter, pe care speră să le combine cu BWL.

„Vom începe un nou studiu clinic, în care vom sparge și vom încerca să îndepărtăm calculii renali în timpul unei singure sesiuni, astfel încât persoana să plece din acasă cu rinichii curați”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.