Acasă Inginerie medicală PREZERVAREA RINICHILOR CARE URMEAZĂ SĂ FIE IMPLANTANȚI CU AJUTORUL UNUI CÂMP ELECTRIC

PREZERVAREA RINICHILOR CARE URMEAZĂ SĂ FIE IMPLANTANȚI CU AJUTORUL UNUI CÂMP ELECTRIC

45
0
(c) W. Chen, et al., Science Translational Medicine (2022)

Electricitatea poate ajuta la menținerea funcționării țesuturilor biologice în timp ce acestea sunt stocate în gheață. Această descoperire ar putea ajuta la creșterea ratei de succes a transplanturilor de rinichi.

Deși abordarea pare să fie eficientă în cazul transplanturilor efectuate pe șoareci și a unui rinichi uman, care a fost prezervat timp de 24 de ore, aceasta nu a fost încă încercată pe organe introduse în corpul oamenilor.

„Metoda ar putea fi folosită pe alte organe transplantate și chiar pe țesuturi din interiorul corpului, care au un aport scăzut de sânge. Există o mulțime de posibilități”, a declarat Ruisheng Liu din cadrul Universității din Florida de Sud.

Deși transplanturile de rinichi pot salva vieți, unii rinichi nu funcționează optim după intervenția chirurgicală din cauza faptului că aceștia sunt deteriorați în urma lipsei de oxigen apărute pe perioada transportului.

Cantitatea scăzută de oxigen conduce la oprirea producției unui compus numit adenozin trifosfat (ATP), care, în mod normal, alimentează o pompă moleculară aflată la suprafața celulelor renale. Aceasta are ca rol menținerea unor niveluri scăzute de sodiu și a unor niveluri ridicate de  potasiu în interiorul celulelor. Lipsa ATP-ului face ca celulele să se umfle și le dăunează multor enzime și altor substanțe biochimice.

Totuși, pompele moleculare sunt sensibile la câmpurile electrice, iar grupul lui Liu a descoperit faptul că plasarea unor electrozi pe suprafața rinichilor și aplicarea unui câmp oscilant poate reporni multe dintre pompele celulelor.

Pentru a testa abordarea, cercetătorii au făcut o serie de transplanturi de rinichi pe 10 șoareci și au depozitat organele în soluție salină rece înainte ca fiecare să fie implantat. Șapte dintre șoarecii cărora li s-a administrat tratamentul electric au avut o funcție renală cu peste 50% mai bună decât ceilalți. Această valoare a fost determinată printr-un test de sânge utilizat în mod obișnuit.

De asemenea, ei au testat abordarea pe cinci perechi de rinichi umani, care au fost donați, dar care nu erau într-o stare suficient de bună pentru a fi utilizați. Toate organele au fost plasate în gheață timp de 24 de ore, iar unul dintre rinichii fiecărei perechi a avut 4 electrozi plasați pe suprafața acestuia. În urma unei analize la microscop s-a descoperit faptul că celulele rinichilor tratați au avut mai puține leziuni decât cele ale organelor netratate.

„Deteriorarea rinichilor transplantați din cauza lipsei de oxigen este o mare problemă și contribuie la respingerea organului de către sistemul imunitar. Dacă putem face ca rinichii să reziste mai mult, atunci ar exista mai puțini oameni care se reîntorc pe lista de așteptare”, a declarat Kristin Veighey din cadrul Universității Southampton din Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.