Acasă Știri INVESTIGAREA TRANZACȚIILOR CU CRIPTOMONEDE

INVESTIGAREA TRANZACȚIILOR CU CRIPTOMONEDE

65
0
(c) Mete Caner Arican/Alamy

Agențiile de informații din Marea Britanie au cerut celei mai mari platforme de schimb de criptomonede din Europa, Bitstamp, să ofere informații despre cel puțin unii dintre clienții săi. Acest lucru sugerează că multe criptomonede sunt folosite în domeniul crimei organizate și terorismului.

Serviciul de Securitate, cunoscut și sub numele de MI5, este responsabil pentru prevenirea terorismului și spionajului în Marea Britanie, în timp ce Serviciul Secret de Informații, cunoscut în mod obișnuit ca MI6, se ocupă cu informații din străinătate. Nicio organizație nu abordează criminalitatea obișnuită, cu excepția cazului în care există o amenințare la adresa securității naționale și, până în prezent, nu au fost confirmate investigații privind criptomonedele.

În luna ianuarie 2022, o investigație a dezvăluit faptul că, în ultimii 5 ani, forțele de ordine din Marea Britanie au confiscat peste 300 de milioane de lire sterline în bitcoin și alte criptomonede. La momentul acelei investigații, MI5, MI6 și GCHQ, cealaltă agenție de informații din Marea Britanie, au refuzat să răspundă la întrebări cu privire la investigarea crimelor în care au fost implicate și criptomonede.

Totuși, Mel Tsiaprazis din cadrul Bitstamp a declarat faptul că atât MI5, cât și MI6 au făcut cereri specifice schimbului de informații. Bitstamp este cea mai mare platformă de schimb de criptomonede din Europa. Acesta are sediul în Luxemburg și mediază volume zilnice de tranzacții în valoare de peste 100 de milioane de lire sterline.

„Am primit solicitări de la MI5, MI6 și de la forțele de ordine din Marea Britanie. Atât timp cât acestea sunt solicitate în mod reglementat, vom lucra cu autoritățile. Suntem foarte activi în colaborarea atât cu autoritățile de reglementare, cât și cu autoritățile de aplicare a legii din Europa și SUA. Punem în aplicare toate cererile primite de la aceste organizații și ne concentrăm doar pe modul în care îi putem ajuta. De asemenea, procesul funcționează și invers. Noi verificăm fiecare tranzacție și raportăm autorităților dacă se descoperim ceva îngrijorător”, a declarat Tsiaprazis.

Deși Tsiaprazis nu a oferit detalii specifice, implicarea MI6 și MI5 sugerează că aceste criptomonede au fost folosite în crime organizate grave și terorism.

Criptomonedele pot fi folosite cu ușurință pentru a canaliza bani peste granițe, făcându-le un instrument ideal pentru spălarea și transferul veniturilor din infracțiuni în întreaga lume. De asemenea, criptomonedele folosesc un sistem descentralizat, astfel încât nu există nicio autoritate la care poliția sau serviciile de securitate să se poată adresa pentru informații atunci când analizează înregistrările tranzacțiilor și nici o autoritate centrală care să poată fi forțată să predea fonduri la cererea statului.

Platformele de schimb precum Bitstamp, care preiau temporar controlul asupra fondurilor atunci când sunt folosite pentru a transfera sau stoca criptomonede, oferă statului o cale de intrare, deoarece companiile trebuie adesea să înregistreze informații despre clienți pentru a respecta reglementările financiare din anumite țări.

Dan Lomas din cadrul Universității Brunel din Londra a declarat faptul că interesul serviciilor de securitate pentru criptomonede s-ar putea datora unor tipuri activități ilegale, precum crime organizate grave, transportul de bunuri financiare suspecte sau terorism.

„Întotdeauna a existat o suspiciune cu privire la faptul că aceste criptomonede sunt folosite de anumiți oameni pentru a desfășura tranzacții dubioase. Acest lucru nu a fost niciodată un secret. Teama a fost întotdeauna aceea că aceste tehnologii pot fi folosit de către oamenii care doresc să facă rău intereselor economice ale Regatului Unit. A existat întotdeauna argumentul că activitatea criminală poate fi folosită pentru a genera finanțare, care poate fi apoi folosită în scopuri teroriste”, a adăugat Lomas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.