Acasă Știri POATE FI RECICLAT BETONUL?

POATE FI RECICLAT BETONUL?

117
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Betonul poate fi reciclat prin măcinare, apoi se folosesc filtre pentru a separa materialele fine și grosiere, magneți pentru a îndepărta oțelul și inserarea în apă pentru a îndepărta alte materiale nedorite. Ulterior, materialul poate fi folosit pentru a forma sub-baze dure sub structuri noi, pietriș pentru căi sau căi de acces sau chiar ca agregat pentru betonul nou.

Betonul este mai greu de reciclat dacă conține mulți contaminanți, dar merită cu adevărat încercat: reciclarea înseamnă mai puțină exploatare de pietriș și mai puțină depozitare, astfel încât reciclarea unei tone de beton ar putea economisi 6.182 de litri de apă și 900 kg de CO2.

Uneori, doar aproximativ 30% din materialele din betonul nou sunt reciclate, deoarece performanța acestuia ar putea fi redusă altfel. Dar noile procese care utilizează aditivi chimici pot ajuta la descompunerea betonului vechi în nisip, pietriș și calcar, reținând 60 kg CO2 pe tonă și permițând fabricarea betonului nou de calitate mult mai bună din materiale reciclate.

De asemenea, cercetătorii din cadrul Universitatății din Tokyo au sugerat un nou tip de beton, care este inspirat de modul în care unele organisme acvatice se întăresc în fosile în timp. Aceștia extrag calciul din betonul aruncat și îl combină cu dioxidul de carbon din evacuarea industrială sau chiar din aer, făcând un nou „beton cu carbonat de calciu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.