Acasă Sănătate COMERCIALIZAREA UNEI ROȘII MODIFICATE GENETIC

COMERCIALIZAREA UNEI ROȘII MODIFICATE GENETIC

134
0
(c) Eugenio Butelli/Andrew Davis

O roșie violet modificată genetic, pentru a o face bogată în pigmenții benefici regăsiți în „super-alimente” precum afinele, ar putea fi comercializată în curând în SUA. În anul 2021, companie denumită Norfolk Plant Sciences a solicitat aprobarea de comercializare și este încrezătoare că o va primi.

„Suntem optimiști că vom obține aprobările de care avem nevoie”, a declarat Eric Ward, consilier în cadrul Norfolk Plant Sciences, în timpul unei prezentări online desfășurate în data de 22 februarie 2022. Oficialii companiei speră să vândă semințe grădinarilor și să furnizeze magazinelor roșii proaspete și alte produse pe bază de tomate.

Roșia violetă a fost creată de Cathie Martin în cadrul Centrului John Innes din Marea Britanie. În anul 2008, echipa ei a raportat că șoarecii a căror dietă a fost suplimentată cu pudră de roșii violet au trăit cu aproape 30% mai mult decât cei cu o dietă standard sau o dietă suplimentată cu pudră de roșii normale.

„O durată de viață cu 30% mai lungă este un rezultat incredibil. Desigur, rezultatele studiilor pe animale nu se aplică neapărat și în cazul oamenilor”, a declarat ea în timpul prezentării.

Deși există deja soiuri de roșii cu coajă violet, roșiile violet modificate genetic au și pulpa violetă. Acestea conțin de aproximativ 10 ori mai multe antocianine, care sunt pigmenți antioxidanti.

Pentru a realiza acest lucru, Martin a adăugat două gene din plantele snapdragon (Antirrhinum) și una din cresonul Thale (Arabidopsis). Genele adăugate sunt active numai în fructe, unde stimulează producerea de antociani.

„Ne propunem să comercializăm aceste roșii ca fiind îmbunătățite din punct de vedere nutrițional, dar fără mențiuni specifice de sănătate”, a declarat Nathan Pumplin din cadrul Norfolk Plant Sciences.

De asemenea, nivelul mai ridicat de antociani dublează durata de valabilitate a roșiilor. Asta înseamnă că roșiile violete ar trebui să fie mai ecologice decât alte soiuri similare.

„Reducerea risipei de alimente poate avea un impact uriaș. Noile roșii sunt încrucișate și cu alte soiuri. Astfel, se poate crea o varietate mare de soiuri, la roșii cherry mov până la roșii beefsteak violet. Gustul este determinat de soiul preexistent”, a declarat Pumplin..

Motivul pentru care roșiile nu au fost niciodată puse în vânzare se datorează faptului că obținerea aprobării pentru culturile modificate genetic a fost extrem de costisitoare. Totuși, în anul 2019, SUA au început să-și revizuiască sistemul de reglementare în materie de biotehnologie pentru a facilita obținerea avizului produselor considerate a fi cu risc scăzut.

„Este pentru prima dată când solicităm aprobarea de comercializare a roșiilor violet. Lucrurile par să se miște mai repede acum”, a declarat Martin.

Conform noilor reguli, Departamentul Agriculturii al SUA trebuie să răspundă în termen de 180 de zile. Compania încă așteaptă să primească un răspuns oficial, chiar dacă acest termen limită a trecut recent. Totuși, Ward a declarat faptul că interacțiunile cu agenția au fost „100% pozitive”.

SUA au aprobat deja o roșie modificată genetic, denumită Flavr Savr, care a fost pusă în vânzare în anul 1994. Cu toate acestea, compania din spatele acesteia nu a reușit niciodată să facă profit și vânzările au încetat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.