Acasă Planeta Pământ CUM ESTE STOCAT CARBONUL ÎN SOL?

CUM ESTE STOCAT CARBONUL ÎN SOL?

161
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Solul reține carbonul, dar de la inventarea agriculturii, acum 12.000 de ani, conversia ecosistemelor naturale, cum ar fi pășunile și pădurile, a condus la eliberarea a 110 miliarde de tone de carbon din suprafața solului în aer. În prezent, oamenii de știință analizează diferite tehnici de gestionare a terenurilor care ar putea inversa acest proces și ar putea folosi solul ca un rezervor de carbon pe termen lung.

© Daniel Bright

1. Sol productiv

Doar aproximativ 42% din carbonul dintr-o pădure este depozitat în materia vegetală de deasupra solului. Restul este alcătuit din rădăcini, organisme din sol și materie parțial descompusă din sol.

2. Așezarea rădăcinilor

Rădăcinile plantelor cresc în straturi mai adânci de sol. Când planta moare, carbonul din rădăcini este lăsat în același loc – adesea departe de accesul majorității microorganismelor din sol care ar descompune materia organică.

3. Carbon captat

Carbonul descompus formează particule suficient de mici pentru a se lega chimic de argila din sol, care poate rămâne prinsă sub pământ timp de sute sau mii de ani.

4. Solul la adâncimi mari

Unii compuși ai carbonului sunt solubili în apă, iar apa de ploaie îi deplasează în mod constant în jos spre straturi de roci și mai adânci. Conținutul organic ridicat din sol crește retenția de apă, ceea ce nu numai că ajută la declanșarea acestui proces, dar face ca pământul să fie mai rezistent la secetă.

5. Populație sănătoasă

Solurile cu conținut mai mare de carbon organic susțin, de asemenea, o populație mai bogată de microorganisme și conțin mai mulți nutrienți. Acest lucru conduce la creșterea plantelor și creează un ciclu virtuos care este bun atât pentru fermieri, cât și pentru mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.