Acasă Planeta Pământ ANTIBIOTICUL FOLOSIT PENTRU CULTURI AR PUTEA ÎNGREUNA HRĂNIREA ALBINELOR

ANTIBIOTICUL FOLOSIT PENTRU CULTURI AR PUTEA ÎNGREUNA HRĂNIREA ALBINELOR

77
0
(c) Clarence Holmes Wildlife/Alamy

Expunerea la streptomicină, un antibiotic folosit pentru tratarea bolilor culturilor din SUA, slăbește capacitatea bondarului (Bombus impatiens) de a căuta hrană, care poate avea implicații negative pentru polenizarea plantelor.

Utilizarea antibioticelor pentru stropirea culturilor a crescut exponențial în ultimii ani, streptomicina fiind folosită predominant în SUA pentru a controla boala bacteriană din livezile de meri și peri.

Pentru a evalua impactul contactului cu medicamentul asupra unui polenizator cheie, Laura Avila și colegii săi din cadrul Universității Emory au hrănit un grup de B. impatiens cu o dietă de zaharoză amestecată cu streptomicina la o concentrație de 200 de părți per milion – reprezentativă pentru cele pulverizate de cultivatori. Un grup de control a primit doar zaharoză. După două zile de hrănire cu aceste diete, albinelor li s-au făcut o serie de teste.

Albinele expuse la streptomicina au avut nevoie de mai mult timp pentru a fi antrenate să asocieze zaharoza și apa cu benzi colorate diferite. De asemenea, în cadrul unui test de hrană de două ore, în care albinele au fost urmărite prin etichete radio, au vizitat mai puține „flori” artificiale pline cu zaharoză, în comparație cu albinele din grupul de control.

Testele separate au arătat că albinele individuale ar alege să consume mai puțină zaharoză cu antibiotice decât zaharoza singură, sugerând că nectarul contaminat cu antibiotice ar putea fi mai puțin atractiv.

„Desfășurăm lucrări ulterioare pentru a vedea dacă aceste efecte comportamentale sunt determinate de modificările microbiomului intestinal al albinei”, spune Avila.

„Studiile de laborator ale altor grupuri de cercetare au arătat că antibioticele pot – în mod nesurprinzător – să perturbe microbiomul intestinal al albinelor, iar cercetările asupra albinelor și altor insecte au arătat că modificările microbiomului pot afecta comportamentul insectelor”, a adăugat Avila.

Pentru a investiga în continuare modul în care expunerea la antibiotice ar putea afecta atât populațiile de B. impatiens, cât și polenizarea plantelor, echipa de cercetare începe acum să evalueze nivelurile de expunere la medicamentele cu care se confruntă albinele în lumea reală, atunci când antibioticele sunt pulverizate pe culturi. Cercetarea este finanțată de Departamentul Agriculturii din SUA.

„Implicațiile în lumea reală ale acestui studiu sunt îngrijorătoare. Aceste descoperiri indică că o practică larg acceptată poate conduce la vătămări subtile, dar severe, asupra bondarilor atât de importanți pentru polenizarea culturilor”, spune Aimee Code din cadrul organizației non-profit The Xerces Society for Invertebrate Conservation, care nu a fost implicată în lucrare.

„Deși uneori sunt raportate uciderea albinelor, efectele „subletale” descrise în studiu sunt mai puțin evidente, dar pot fi la fel de devastatoare. Sperăm că acesta și alte studii similare pot fi un semnal de alarmă”, a declarat Aimee.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.