Acasă Știri ÎNCHEIEREA PRODUCȚIEI DE GLOANȚE CU URANIU SĂRĂCIT

ÎNCHEIEREA PRODUCȚIEI DE GLOANȚE CU URANIU SĂRĂCIT

246
0
(c) Stocktrek Images, Inc./Alamy

Producătorul unei arme controversate cu uraniu sărăcit, folosită de armata americană, a declarat că încetează producția.

Uraniul sărăcit (DU) este un metal extrem de puternic și dens, care este capabil să străpungă vehiculele blindate, ceea ce îl face alegerea principală ca muniție antitanc. Acesta este folosit de M1 Abrams, principalul tanc de luptă al armatei SUA. Cu toate acestea, materialul este toxic și radioactiv, iar militanții care l-au legat de dezvoltarea cancerului și alte probleme de sănătate au cerut de multă vreme eliminarea acestuia.

În timpul unui apel trimestrial privind veniturile, care a avut loc în data de 27 ianuarie 2022, Kathy Warden, directorul general al companiei de apărare Northrop Grumman, a anunțat, în mod neașteptat, că va înceta producerea de gloanțe M829A4 DU în decurs de un an.

„Ne uităm spre viitor și decizia de a înceta producția se rezumă la durabilitate”, a declarat Jarrod Krull din cadrul Northrop Grumman. Deși a refuzat să dea mai multe detalii, acesta a relatat faptul că decizia nu a fost luată din motive financiare.

Deoarece componenta DU utilizată în muniția antitanc este produsă pentru Northrop Grumman de o altă firmă, Aerojet Rocketdyne, nu este clar dacă această colaborare va continua. În luna ianuarie, armata SUA a lansat o cerere pentru un furnizor alternativ. Un purtător de cuvânt al companiei Aerojet Rocketdyne a refuzat să confirme vreun scenariu, declarând: „Susținem armata SUA cu tehnologie de perforare a blindajului de ultimă oră, care ne protejează oamenii”.

Deși doar Marea Britanie și SUA au recunoscut faptul că au folosit muniție DU, și alte națiuni, precum Rusia, dispun de aceste tipuri de gloanțe. Totuși, există și unele națiuni care au renunțat la aceste tipuri de arme: Belgia a interzis lansarea, producția și investițiile în armament DU în anul 2009.

Renunțarea la armamentul DU pare a fi rezultatul unei schimbări treptate a climatului politic. „În general, bătălia pentru stigmatizarea uraniului sărăcit a fost câștigată”, a declarat Doug Weir din cadrul Observatorului de Conflicte și Mediu, o organizație non-profit din Marea Britanie.

De asemenea, Weir a observat o dispută diplomatică, dezvăluită de Wikileaks, pe tema tancurilor americane care foloseau cartușe cu uraniu sărăcit pe poligoanele de tragere din Kuweit în anul 2009. Zona a necesitat o sterilizare după ce nivelurile de radiații s-au dovedit a fi „semnificativ mai ridicate” decât cele acceptabile.

„Armele sunt interzise sau încep să fie folosite din ce în ce mai puțin atunci când sunt stigmatizate. Din cauza naturii sale, uraniul sărăcit a fost întotdeauna autostigmatizat într-o oarecare măsură, dar interdicțiile naționale și rezoluțiile ONU au contribuit la sublinierea inacceptabilității sale, iar armatele occidentale se îndepărtează de el”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.