Acasă Știri PROBLEMELE PORTOFELELOR ELECTRONICE DE BITCOIN DIN EL SALVADOR

PROBLEMELE PORTOFELELOR ELECTRONICE DE BITCOIN DIN EL SALVADOR

63
0
(c) MARVIN RECINOS/AFP via Getty Image

În luna septembrie 2021, guvernul statului El Salvador a adoptat o legislație prin care bitcoin a devenit mijloc legal de plată. Deși aceasta a fost prima țară din lume care a adoptat criptomoneda ca metodă de plată, experimentul îndrăzneț s-a bucurat de un succes limitat. Sute de cetățeni au susținut faptul că plățile nu au fost accepate de magazine sau că fondurile dispar din conturile lor. De asemenea, comercianții au exploatat o eroare în aplicația de portofel emisă de stat pentru a obține un profit rapid. În prezent, o companie americană se află într-un proces de înlocuire a infrastructurii și remediere ale acestor probleme, iar proiectul este complet revizuit la doar câteva luni după lansare.

În cadrul unui comunicat de presă guvernamental a fost confirmat faptul că AlphaPoint, o companie de servicii financiare, va furniza tehnologie pentru un portofel Chivo actualizat. Acesta este serviciul controlat de stat, care gestionează plățile cu bitcoin. Igor Telyatnikov din cadrul AlphaPoint a confirmat faptul că firma va furniza tehnologie crucială pentru portofelul Chivo, inclusiv o aplicație pentru smartphone, un sistem de procesare a vânzărilor pentru magazine și infrastructura de bază.

„Majoritatea schimbărilor se află, într-adevăr, pe partea de back-end, acestea concentrându-se pe o utilizare sporită, un timp de funcționare optim și scalabilitate. Totuși, există unele îmbunătățiri notabile la integrarea Lightning pentru tranzacții aproape instantanee cu Bitcoin”, a declarat  Telyatnikov. Lightning este o tehnologie care se află deasupra protocolului de bază bitcoin și care permite tranzacții mai rapide și mai fluide, deoarece procesarea tranzacțiilor cu bitcoin poate dura, de obicei, până la o oră.

Telyatnikov nu a oferit informații despre problemele sistemului original și despre detalii tehnice ale noii infrastructuri. Totuși, un angajat în cadrul firmei AlphaPoint a declarat că sistemul original a „deschis inițial ușa pentru furtul de identitate și înregistrări false de identitate”.

Președintele El Salvador, Nayib Bukele, a aprobat utilizarea bitcoin ca metodă de plată în încercarea de a atenua cele mai dificile probleme economice ale țării: deși cetățenii care trimit bani acasă din străinătate reprezintă până la o cincime din PIB-ul țării, aceștia trebuie să plătească taxe mari de tranzacție. De asemenea, 70% dintre oameni nu au cont bancar. Bitcoin permite plăți rapide și lipsite de taxe peste granițe și nu necesită utilizarea băncilor.

În luna septembrie 2021, guvernul a oferit fiecărui cetățean un portofel Chivo, care conținea 30 dolari în bitcoin. Moneda putea fi folosită pentru cumpărături sau pentru a plăti taxe. Chivo este operat de o companie de stat, denumită tot Chivo, iar codul său sursă este privat.

Deși bitcoin este o tehnologie open source și descentralizată, El Salvador a optat pentru o versiune controlată de stat, cu portofele create și emise de guvern și o infrastructură back-end operată de o companie. Această abordare neobișnuită încearcă să centralizeze și să impună controlul guvernamental asupra unui sistem care a fost conceput pentru a evita ambele aspecte.

La finalul lunii ianuarie 2022, reprezentanții Fondului Monetar Internațional au sfătuit guvernul țării să renunțe la bitcoin ca mijloc de plată legal. Totuși, sugestia a fost respinsă cu fermitate de către guvernul El Salvador. Ministrul Trezoreriei, Alejandro Zelaya, a declarat că „nicio organizație internațională nu ne va obliga să facem nimic, absolut nimic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.