Acasă Transporturi SUNT MAȘINILE ELECTRICE MAI ECOLOGICE DECÂT CELE ALIMENTATE CU BENZINĂ SAU DIESEL?

SUNT MAȘINILE ELECTRICE MAI ECOLOGICE DECÂT CELE ALIMENTATE CU BENZINĂ SAU DIESEL?

114
0
(c) BBC Science Focus Magazine

La prima vedere, mașinile electrice pot părea a fi alternativa perfectă pentru vehiculele alimentate cu benzină și diesel, ale căror noxe poluează aerul. Totuși, mașinile electrice pot avea în continuare efecte dăunătoare asupra mediului.

În ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră, mașinile electrice sunt ecologice în totalitate doar atunci când este ecologic și modul de obținere a energiei folosite pentru fabricarea lor și pentru încărcarea bateriilor. Cu toate acestea, un studiu recent al Consiliului Internațional pentru Transport Ecologic a concluzionat că vehiculele electrice, de-a lungul duratei lor de funcționare (inclusiv fabricarea), sunt responsabile pentru mai puține emisii de gaze cu efect de seră decât vehiculele pe benzină. Dar această diferență a variat foarte mult, în funcție de zona analizată.

În Europa, o mașină electrică generează cu până la 69% mai puțin CO2 pe kilometru parcurs decât o mașină pe benzină. Cu toate acestea, în India, acest procent este de 34%. Diferența se datorează modului în care se obține electricitatea în fiecare țară.

Unul dintre locurile cu cel mai scăzut nivel de carbon din lume pentru a încărca o mașină electrică este Franța, unde doar 9% din electricitate provine din arderea combustibililor fosili. Dar multe țări încă își produc cea mai mare parte a electricității din cărbune, petrol și gaze. Astfel, conectarea unei mașini electrice în China sau India poate genera indirect un număr mare de gaze cu efect de seră.

Bateriile litiu-ion ale vehiculelor electrice pot reprezenta un pericol pentru mediu dacă sunt eliminate cu neglijență, deși sunt considerabil mai puțin toxice decât bateriile auto convenționale, care conțin plumb-acid. Spre deosebire de bateriile cu plumb-acid, bateriile cu litiu-ion sunt dificil de reciclat și pot exploda dacă sunt dezasamblate incorect. În prezent, doar 5% din totalul de baterii produse sunt reciclate.

Mulți producători de mașini, cum ar fi Tesla, își intensifică programele de reciclare, dar rămâne de văzut dacă vor putea face față cererii în creștere, pe măsură ce vehiculele electrice uzate ajung la sfârșitul duratei de viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.