Acasă Știri TENSIUNILE DIN KAZAHSTAN AFECTEAZĂ MINAREA DE BITCOIN

TENSIUNILE DIN KAZAHSTAN AFECTEAZĂ MINAREA DE BITCOIN

67
0
(c) Vladimir Tretyakov/AP/Shutterstoc​k

Din cauza revoltelor civile din Kazahstan au avut loc întreruperi de internet la nivel național. Acestea au afectat minerii de Bitcoin din țară, care reprezintă aproximativ o cincime comunitate de mineri de Bitcoin din lume. Inițial, aceste grupuri s-au mutat în Kazahstan după ce minarea de Bitcoin a fost interzisă în China în anul 2020.

Bitcoin se bazează pe o rețea de computere cunoscută sub numele de mineri, care rezolvă probleme matematice pentru a securiza moneda. Cu toate acestea, în acest proces sunt consumate cantități mari de energie electrică, iar fără o conexiune stabilă la internet, procesul este imposibil.

În trecut, China avea o cotă de piață de 75,5% în acest domeniu. Astfel, restricțiile guvernamentale din luna mai 2020 au determinat mutarea întregii industrii în țări în care energia electrică era mai ieftină. Datorită prețului scăzut al energiei electrice, Kazahstanul a fost o locație atractivă pentru aceste grupuri. Combustibilii fosili, inclusiv cărbunele, sunt responsabili de producerea a mai mult de 90% din energia electrică a țării. Totuși, efectul negativ al criptomonedei asupra climei rămâne unul major.

Deși în luna septembrie a anului 2019, Kazahstanul avea o cotă de piață de doar 1,4%, aceasta a crescut la 18,1% în luna august a anului 2021. În același timp, SUA și-a dublat cota de piață globală (de la 16,8% în luna aprilie 2021 la 35,4% la sfârșitul lunii august) și a devenit cea mai mare națiune minieră de Bitcoin din lume.

În prezent, creșterea prețurilor carburanților în Kazahstan a provocat revolte civile, care au implicat confruntări violente între protestatari și forțele de securitate. Conform unor surse, președintele Kassym-Jomart Tokayev ar fi ordonat furnizorilor de telecomunicații să blocheze accesul la internet în data de 6 ianuarie. Astfel, fără o conexiune la internet, grupurile kazahe miniere nu au putut lucra cu alți mineri din întreaga lume. Potrivit unui serviciu de date pentru industria criptomonedelor, hashrate-ul, măsura puterii de calcul dedicate mineritului de Bitcoin, a scăzut cu 14% în perioada 4-7 ianuarie.

Deși, în ultimul timp, au fost făcute conexiuni sporadice la internet, rapoartele pe scară largă au indicat faptul că acestea sunt reduse, izolate și temporare.

Didar Bekbau, un miner de Bitcoin cu sediul în Kazahstan, a declarat pe Twitter: „Nu este internet, deci nu putem mina. Internetul este blocat în Kazahstan”.

Deși minerii sunt esențiali pentru menținerea rețelei Bitcoin, în afara Kazahstanului există un număr suficient de mare de astfel de persoane pentru a menține funcționarea criptomonedei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.