Acasă Stil de Viață CUM INFLUENȚEAZĂ VOCILE NEFAMILIARE ACTIVITATEA CEREBRALĂ ÎN TIMPUL SOMNULUI

CUM INFLUENȚEAZĂ VOCILE NEFAMILIARE ACTIVITATEA CEREBRALĂ ÎN TIMPUL SOMNULUI

46
0
(c) Shutterstock / NPS_87

Creierul uman este mai activ în timpul somnului dacă o persoană aude voci nefamiliare. Descoperirea sugerează faptul că oamenii pot procesa informații legate de mediul înconjurător chiar și în timpul somnului.

Manuel Schabus și colegii acestuia din cadrul Universității din Salzburg, Austria, au monitorizat 17 persoane, cu o vârstă medie de 23 de ani, într-un laborator de somn, timp de două nopți. Activitatea creierului a fost monitorizată cu ajutorul unui electroencefalograf (EEG).

„În prima noapte am vrut ca subiecții să se acomodeze cu noul lor mediu”, a declarat Schabus.

În timp ce participanții dormeau în ce-a de-a doua noapte, cercetătorii au redat o înregistrare audio a unui discurs în buclă. Vocea era fie necunoscută celui care dormea, fie aparținea unei persoane cunoscute, precum un părinte sau un partener romantic.

În ambele cazuri, au fost rostite trei prenume în mod repetat: două nume aleatorii, dar comune și numele celui care dormea. Înregistrările audio au fost redate timp de patru perioade de 90 de minute în timpul nopții. Între fiecare înregistrare audio a existat un interval de pauză de 30 de minute, astfel încât oameni să poată adormi mai ușor.

Înregistrarea a fost redat la un volum suficient de redus astfel încât acesta să nu trezească participanții. „Am ajustat nivelurile de sunet pentru fiecare individ”, a declarat Schabus.

Cercetătorii au descoperit faptul că vocile necunoscute au generat o activitate cerebrală mai intensă decât vocile familiare. În special, ei au descoperit o creștere a numărului de complexe K (un tip de undă cerebrală care este lentă și izolată) atunci când subiecții au auzit voci necunoscute.

„Complexele K sunt interesante pentru că arată răspunsul imediat la o perturbare. Acest răspuns este împărțit în două părți: inițial, creierul procesează informația, apoi inhibă informația, astfel încât individul adormit să nu se trezească”, a declarat Schabus.

Dacă activitatea cerebrală a participanților a sugerat că faptul că aceștia erau pe punctul de a se trezi, cercetătorii au redus volumul înregistrărilor pentru a-i ajuta să adoarmă.

Schabus a declarat faptul că, din punct de vedere evolutiv, motivul pentru care vocile necunoscute generează o activitate cerebrală mai puternică decât cele familiare este justificat. „O persoană nu ar trebui să audă voci străine în timpul somnului. Ele declanșează o alarmă. Acesta poate fi o parte din motivul pentru care ne este greu să dormim în medii noi, precum camerele de hotel”, a adăugat acesta.

„În acest studiu s-a demonstrat faptul că vocile străine îi deranjează mai mult pe oamenii care dorm decât cele familiare. Observăm aceste efecte în cazul pacienților din spitale, cărora le este foarte greu să doarmă. Acest lucru se datorează parțial faptului că aproape nimic din mediul înconjurător nu este familiar. Pe lângă vocile necunoscute, pacienții vor fi înconjurați de echipamente care produc sunete nefamiliare și imprevizibile”, a declarat Julie Darbyshire din cadrul Universității din Oxford.

De asemenea, vocile necunoscute au declanșat producerea unui număr mai redus de complexe K în a doua jumătate a nopții, comparativ cu prima jumătate. „Asta înseamnă că putem învăța ceva nou într-o stare aproape inconștientă”, a declarat Schabus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.