Acasă Spațiu și Astronomie CARTOGRAFIEREA BULEI DE GAZ ÎN CARE SE AFLĂ SISTEMUL SOLAR

CARTOGRAFIEREA BULEI DE GAZ ÎN CARE SE AFLĂ SISTEMUL SOLAR

60
0
(c) Leah Hustak (STScI)

Cercetătorii au cartografiat pentru prima dată regiunile de formare ale stelelor care înconjoară sistemul nostru solar.

Aceste regiuni par să se extindă pe o suprafață deformată de 1.000 de ani lumină, denumită Bulă Locală. Interiorul bulei, care este locul în care se regăsește sistemul solar, este, în mare parte, gol. Totuși, învelișul său este format dintr-un amestec de gaz rece și praf stelar, rămas de la stelele care au explodat. În prezent, acesta este zona în care se formează noile stelele.

Deși cercetătorii sunt conștienți de zeci de ani de existența Bulei Locale și despre regiunile de formare a stelelor din vecinătatea sistemul solar, Catherine Zucker și colegii acesteia din cadrul Universității Harvard au făcut recent o legătură clară între cele două.

Ei au realizat acest lucru folosind datele furnizate de satelitul Gaia al Agenției Spațiale Europene, care cartografiază pozițiile, distanțele și mișcările stelelor cu o precizie foarte mare. Acest lucru le-a permis să realizeze o hartă tridimensională a diferitelor regiuni de formare a stelelor. De asemenea, cercetătorii au folosit datele de mișcare ale satelitului Gaia pentru a identifica modul în care Bula Locală a evoluat de-a lungul timpului și a creat regiunile de formare a stelelor.

„Am descoperit o origine comună pentru toate formațiunile stelare din apropiere. În esență, putem explica apariția fiecărei zone de formare a stelelor aflată la o distanță de 500 de ani lumină față de soarele nostru”, declarat Zucker.

Atunci când ajung la sfârșitul vieții, unele stele declanșează o explozie puternică denumită supernovă. Bula locală pare să se fi format atunci când mai multe unde de șoc produse de supernove au împins gazul și praful prin spațiu, formând învelișul dens al acesteia. Cu timpul, învelișul a început să formeze o serie de nori moleculari, care sunt zonele de formare a noilor stele.

„Acest rezultat susține cu tărie teoria conform căreia formarea de stele declanșată de extinderea învelișurilor este probabil mai importantă decât credeam înainte”, a declarat Martin Krause din cadrul Universității din Hertfordshire, Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.