Acasă Cultură DESCOPERIREA UNEI MUMII CARE PREZENTA O RANĂ BANDAJATĂ

DESCOPERIREA UNEI MUMII CARE PREZENTA O RANĂ BANDAJATĂ

170
0
(c) Andr

După ce au analizat corpul mumificat al unei fete care a murit în urmă cu 2.000 de ani, arheologii au descoperit ceva unic: o rană bandajată.

Vechii egipteni foloseau bandajele de in pentru a acoperi persoanele decedate în urmă cu mai bine de 6.000 de ani (cu aproximativ o mie de ani înainte ca primii faraoni să ajungă la putere). Totuși, până în prezent, egiptologii nu au găsit bandaje care au fost folosite pentru a acoperi rănile egiptenilor antici.

Ca parte a unui studiu în care au fost investigate infecțiile cutanate ale copiilor egipteni antici, Albert Zink și colegii acestuia din cadrul Institutului de Studii pe Mumii din Bolzano, Italia, au analizat mumia unei fete care avea o vârstă cuprinsă între 2,5 și 4 ani atunci când a murit și a cărei rămășițele sunt găzduite în cadrul Muzeului Egiptean din Berlin, Germania.

Desfacerea fizică a mumiilor egiptene antice nu mai este considerată o practică bună, atât din motive etice, cât și pentru că acest lucru distruge bandajele elaborate de in din jurul corpului. În schimb, echipa a folosit un scaner CT pentru a analiza interiorul mumiei.

În urma acestui proces, a fost observată o structură asemănătoare unui bandaj în jurul piciorului ei stâng, chiar deasupra gleznei. După ce au analizat cu atenție scanările CT, cercetătorii au ajuns la concluzia că structura era un pansament care fusese plasat peste o rană plină de puroi cu puțin timp înainte de moartea fetei.

„Dovezile existenței unui pansament în jurul plăgii sunt foarte puternice, deoarece există semne clare ale unei infecții”, a declarat Zink.

Cercetătorii nu sunt siguri dacă rana a contribuit la moartea fetei sau de motivul pentru care îmbălsămătorii nu au îndepărtat pansamentul în timpul procesului de mumificare.

„Ar fi trebuit să existe mult mai multe dovezi în ceea ce privește pansamentele rănilor mumiilor egiptene, dar aceasta este prima care a fost descrisă”,  adăugat Zink.

„O astfel de descoperire era de așteptat, deoarece Egiptul antic este un astfel de centru de cercetare. Egiptenii antici aveau o înțelegere detaliată a anatomiei, chirurgiei și medicinei. Ei puteau diagnostica și trata cu succes mai multe boli. Totuși, linia dintre medicină și magie nu a fost întotdeauna clară”, a declarat Mohammed Ghoneim din cadrul Universității Al Maarefa din Arabia Saudită.

Mumia datează de la sfârșitul istoriei egiptene antice, adică după ce regiunea devenise o provincie a Imperiului Roman. Totuși, în cadrul unui text medical cu o vechime de 3.600 de ani, denumit Papirusul Edwin Smith, sunt prezente dovezi scrise ale faptului că egiptenii antici foloseau bandaje pentru a pansa rănile mult mai devreme în istoria civilizației.

„Atelele, pansamentele și bandajele sunt menționate în papirusul Edwin Smith”, a declarat Roger Forshaw din cadrul Universității din Manchester, Marea Britanie. El are aceiași părere cu Zink legată de lipsa dovezilor fizice ale unor astfel de pansamente. Totuși, acest lucru se poate datora faptului că dovezile au fost pierdute, și nu pentru că egiptenii antici nu erau conștienți de importanța bandajării rănilor.

„Egiptenii antici erau experți în ceea ce privește bandajarea. Acest lucru este confirmat de complexitatea și calitatea bandajelor observate în cazul anumitor mumii”, a adăugat Forshaw.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.