Recent, cercetătorii au descoperit în sudul Chinei un embrion de dinozaur cu o vechime de 66 de milioane de ani, denumit „Baby Yingliang”. Fosila perfect conservată de Oviraptorosaur ar putea ajuta la înțelegerea legăturii dintre păsările moderne și comportamentul dinozaurului.
Baby Yingliang este unul dintre cei mai compleți embrioni de dinozaur descoperiți vreodată. În urma analizării fosilei s-a sugerat faptul că acești dinozauri dezvoltau posturi similare cu păsările atunci când erau aproape de ecloziune.
Datorită unui studiu comun efectuat de cercetători din cadrul Universității din Birmingham și ai Universității de Geoștiințe din China, au fost publicate o serie de descoperiri cheie cu privire la acest embrion, cea mai importantă fiind despre postura animalului înainte de ecloziune.
În urma analizării fosilei s-a observat faptul că embrionul de dinozaur se afla într-o poziție încovoiată, care este similară cu cea a embrionilor moderni de păsări. Deși acesta este un comportament nerecunoscut anterior în cazul dinozaurilor, în ceea ce privește păsările moderne, el este cunoscut sub numele de „eclozare”. Acest comportament este controlat de sistemul nervos central și este esențial pentru o eclozare de succes.
Anterior, oamenii de știință erau de părere că acest comportament înainte de ecloziune este unic pentru păsări. Totuși, cercetătorii care au participat la acest studiu sunt de părere că acesta ar fi putut să apară încă de pe vremea teropodelor non-aviare (un tip de dinozaur). Embrionii de păsări care nu au adoptat postura de eclozare tind să aibă șanse mai mari de deces din cauza eclozării nereușite.
Acest tip de descoperire este rară din cauza stării tipice a fosilelor de dinozaur. „Embrionii de dinozaur sunt unele dintre cele mai rare fosile și majoritatea sunt incomplete, acestea având oasele dislocate. Suntem foarte încântați de descoperirea lui „Baby Yingliang. Fosila este într-o stare excelentă și ne ajută să răspundem la multe întrebări cu privire la creșterea și reproducerea dinozaurilor”, a declarat Fion Waisum MA, unul dintre autorii studiului și doctor cercetător în cadrul Universității din Birmingham.
Cercetătorii estimează că acest embrion are o lungime de aproximativ 27 cm (de la cap până la coadă). Pe baza analizării craniului, acesta a fost identificat ca fiind un Oviraptorosaur.
Aceștia sunt dinozauri cu pene, care sunt strâns înrudiți cu păsările din prezent. Formele inconsecvente ale ciocului și dimensiunile corpului au însemnat că animalele adoptau o gamă largă de diete, acestea variind de la erbivore, la omnivore și carnivore.
Comparând acest embrion perfect conservat cu embrioni similari de dinozaur, echipa a venit cu presupunerea conform căreia acest comportamentul de încovoiere a apărut pentru prima dată în cazul teropodelor care au trăit în urmă cu zeci sau sute de milioane de ani. Totuși, pentru a testa această ipoteză, este necesară descoperirea mai multor fosile de embrioni de dinozaur.
„Acest embrion de dinozaur este una dintre cele mai frumoase fosile pe care le-am văzut vreodată. Acest mic dinozaur aflat în stare prenatală arată exact ca un pui de pasăre încovoiat în ou, ceea ce este încă o dovadă a faptului că multe trăsături caracteristice păsărilor din prezent au apărut pentru prima dată la strămoșii lor dinozauri”, a declarat Steve Brusatte, profesorul și cercetător în cadrul Universității din Edinburgh.