În data de 20 decembrie 2021, reprezentanții companiei Moderna au anunțat faptul că boosterul dezvoltat oferă protecție împotriva variantei omicron. În cadrul testelor, tehnicienii din cadrul companiei au descoperit faptul că administrarea unei doze de 50 de micrograme a condus la o creștere de 37 de ori a nivelului anticorpilor în comparație cu persoanele vaccinate cu 2 doze.
O doză de 100 µg, care este aceeași cantitate utilizată în cadrul primelor două doze de vaccin, a oferit o protecție și mai mare, crescând nivelul de anticorpi de 83 de ori. Totuși, acest răspuns imun crescut a fost asociat cu efecte secundare puțin mai grave decât în cazul dozei mai mici.
Deși aceste date sunt preliminare și nu au fost revizuite, directorul general Stéphane Bancel a declarat faptul că rezultatele sunt totuși „liniștitoare” și a apreciat efortul tehnicienilor de a crea un booster care vizează în mod special varianta omicron. „Pentru a oferi un răspuns la această variantă foarte transmisibilă, Moderna va continua să lucreze la dezvoltarea unui rapel specific împotriva Omicron și va demara o serie de teste clinice în cazul în care boosterul va deveni necesar în viitor. De asemenea, vom continua să generăm și să împărtășim date din strategiile noastre de stimulare cu autoritățile de sănătate publică, pentru a le ajuta să ia decizii bazate pe dovezi cu privire la cele mai bune strategii de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2”, a adăugat acesta.
Testarea a fost efectuată folosind sânge prelevat de la persoane vaccinate și un pseudovirus proiectat să fie similar cu Omicron.
Chiar dacă în prezent se lucrează la vaccinuri și rapeluri care vizează în mod specific varianta omicron, ofertele actuale ale companiilor Moderna și Pfizer-BioTech oferă o protecție foarte bună împotriva bolilor severe cauzate de varianta care se răspândește rapid. Datele din Marea Britanie arată că o a treia doză de vaccin Pfizer este eficientă în proporție de 75% împotriva infecțiilor simptomatice cauzate de omicron.