Acasă Spațiu și Astronomie DESCOPERIREA UNEI NOI PLANETE ÎN ANII ’80

DESCOPERIREA UNEI NOI PLANETE ÎN ANII ’80

73
0
(c) Schlegel, Finkbeiner and Davis (1998)

Cercetătorii au descoperit dovezi cu privire la o planetă masivă din Sistemul Solar exterior. Aceasta ar putea fi „Planeta Nouă”, pe care astronomii au căutat-o timp îndelungat.

Astronomii sunt de părere că „Planeta Nouă” este o lume care orbitează dincolo de Neptun. Gruparea gravitațională a unor obiecte din Sistemul Solar exterior sugerează prezența unei astfel de lumi. Planeta este considerată un super-Pământ, aceasta fiind de cel puțin cinci ori mai mare decât Terra. Cu toate acestea, încă nu s-au găsit dovezi concrete ale existenței acesteia.

Michael Rowan-Robinson din cadrul Colegiului Imperial din Londra a examinat datele colectate de un telescop spațial, care, în prezent, este nefuncțional, pentru a căuta „Planeta Nouă”. Telescopul este denumit Satelitul Astronomic Infraroșu (IRAS) și a fost lansat în anul 1983. Acesta a funcționat timp de nouă luni și a descoperit obiecte precum asteroizi și comete.

Rowan-Robinson a căutat dovezi cu privire la un obiect care, anterior, a fost trecut cu vederea și care este pe o orbită similară cu cea a presupusei planete. Cu ajutorul IRAS au fost găsite mai multe indicii cu privire la obiect. De exemplu, corpul are o masă de trei până la cinci ori mai mare decât cea a Pământului. În plus, orbita acestuia este de 225 de ori mai mare decât cea a Pământului.

Cu toate acestea, telescopul are anumite limitări, ceea ce înseamnă că există o incertitudine cu privire la natura obiectului. Acesta se află în apropiere de planul nostru galactic, adică discul gros al galaxiei în cadrul căruia există numeroase stele. În urma analizării unui mic set de date, unele dintre acestea ar putea forma impresia unei planete. „Totuși, corpul se comportă ca un obiect în mișcare”, a afirmat Rowan-Robinson, sugerând faptul că acesta este o planetă și nu o stea îndepărtată.

Mike Brown din cadrul Institutului de Tehnologia din California, unul dintre oamenii de știință care au propus existența „Planetei Nouă” în anul 2016, a declarat faptul că deși descoperirea este una interesantă, acesta nu poate fi sigur de faptul că rezultatul observației nu a fost un fals pozitiv. „Această lucrare a fost substanțială și sunt foarte bucuros că a făcut această analiză”, a adăugat Brown.

Chiar dacă cercetătorii vor stabili faptul că obiectul este o planetă, parametrii regăsiți nu se potrivesc cu cei prevăzuți ai „Planetei Nouă”. „Este un pic prea mică, prea aproape și destul de înclinată față de planul Sistemului solar. Corpul respectiv nu poate provoca acele perturbații gravitaționale pe care le observăm”, a relatat Brown.

Totuși, Samantha Lawler din cadrul Universității Regina din Canada susține faptul că locația estimată a acestei planete candidate merită să fie cercetată. „Este o presupunere specifică pentru un loc pe cer unde ar putea exista ceva foarte interesant. Cineva ar trebui să studieze acele coordonate”, a declarat aceasta.

Rowan-Robinson a adăugat faptul că este puțin probabil ca acest obiect și „Planeta Nouă” să poată coexista. „Dacă acest obiect este real și nu este „Planeta Nouă”, atunci este o coincidență cu adevărat remarcabilă”, a relatat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.