Acasă Știri FENOMENUL DE WASH TRADING DIN INDUSTRIA CRIPTOMONEDELOR

FENOMENUL DE WASH TRADING DIN INDUSTRIA CRIPTOMONEDELOR

116
0
(c) Oatawa/Getty Images

Potrivit unei noi analize, 7 din 10 tranzacții cu criptomonede efectuate pe cele mai populare, dar nereglementate, platforme de schimb din lume, ar putea reprezenta oameni care cumpără de la ei înșiși pentru a umfla artificial prețurile.

În urma unui studiu efectuat pe 29 de schimburi de criptomonede, în cadrul cărora oamenii cumpără și vând monede virtuale, întreprins în perioada iulie-noiembrie 2019, s-a observat un volum semnificativ de „wash trading” cu criptomonede. Fenomenul de wash trading are loc atunci când un investitor vinde și cumpără același asset pentru a crea un interes artificial pentru o investiție, denaturându-se adesea prețul.

În cadrul studiului s-a analizat modul în care patru dintre cele mai populare criptomonede  (Bitcoin, Ethereum, Litecoin și Ripple) au fost tranzacționate. În cazul tranzacțiilor reglementate, cercetătorii au găsit puține dovezi de wash trading. Cu toate acestea, în cazul celor care nu erau reglementate, ei au descoperit faptul că este probabil ca fenomenul să fie larg răspândit.

„Cercetătorii au făcut această analiză în trei moduri. Ei au examinat fiecare tranzacție efectuată între cele patru criptomonede și dolari americani de-a lungul perioadei de timp, și le-au raportat la valorile de referință statistice și comportamentale”, a declarat Xi Li din cadrul Universității Newcastle, Marea Britanie, unul dintre co-autorii lucrării.

Legea lui Benford descrie frecvența cu care un număr cuprins între 1 și 9 ar trebui să fie prima cifră a unui număr, în cazul în care acestea sunt cu adevărat aleatorii. Între 20 și 50% dintre schimburile de criptomonede nereglementate nu au respectat legea lui Benford.

Al doilea test analizează modul în care tranzacțiile se grupează în jurul anumitor prețuri, un model comun pe piețele de tranzacționare convenționale. Tranzacțiile de criptomonede reglementate au imitat omologii lor financiari tradiționali, acestea având o bună grupare. Totuși, schimburile de criptomonede nereglementate nu au respectat modelul. În schimb, investitorii tranzacționau cu aceeași frecvență la diferite dimensiuni ale tranzacțiilor, un comportament neobișnuit pe piețele financiare.

Al treilea test analizează modelele statistice ale dimensiunilor tranzacțiilor. Încă o dată, distribuția dimensiunii comerțului a urmat predicții matematice privind tranzacțiile reglementate, în timp ce tranzacțiile nereglementate au prezentat modele foarte neregulate.

În ansamblu, cercetătorii estimează că fenomenul de wash trading a reprezentat mai mult de 70% din volumul total al tranzacțiilor nereglementate în timpul perioadei de studiu.

„Setul mare de date și analiza riguroasă fac din această analiză o perspectivă importantă asupra tranzacțiilor de criptomonede. Lucrările realizate anual de cercetători serioși din mai multe domenii au evidențiat modul în care tranzacționarea criptomonedelor implică, în mare măsură, activități frauduloase și, în cele din urmă, se bazează pe o speculație, adică pe o piață manipulată, care afectează multe persoane din punct de vedere financiar”, a declarat Emiliano De Cristofaro din cadrul Colegiului Universitar din Londra (UCL).

Marie Vasek din cadrul UCL este mai puțin sigură de concluziile lucrării. „Nu sunt sigură că toată manipularea este cauzată doar de „wash trading” și, probabil, o mare parte este concentrată pe anumite perechi de tranzacționare populare”, a adăugat aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.