Acasă Planeta Pământ EFECTUL COPACILOR ASUPRA TEMPERATURILOR DIN ORAȘE

EFECTUL COPACILOR ASUPRA TEMPERATURILOR DIN ORAȘE

101
0
(c) Shutterstock / lazyllama

În unele regiuni, efectul de răcire al copacilor poate reduce temperaturile de suprafață din orașele europene înregistrate pe timpul verii cu până la 12°C. În plus, potrivit unui studiu în care s-au evidențiat argumentele pentru plantarea de copaci în zonele urbane pentru adaptarea acestora la încălzirea globală, spațiile verzi în care nu există arbori prezintă un efect de răcire neglijabil.

Jonas Schwaab și colegii acestuia din cadrul ETH Zurich din Elveția au folosit datele cu privire la temperatura suprafeței terestre, care au fost colectate de sateliți, pentru a compara diferențele de temperatură dintre zonele acoperite de copaci, spațiile verzi urbane fără copaci, precum parcuri și infrastructura urbană, mai exact drumurile și clădirile. Ei au analizat 293 de orașe din toată Europa.

„Temperatura suprafeței terestre, care a fost măsurată cu ajutorul sateliților, nu este aceeași cu temperatura aerului, care este mai strâns legată de ce simt oamenii. De obicei, diferența de temperatură a aerului dintre zonele acoperite cu copaci și zonele construite ar fi mult mai mică decât diferențele de temperatură la suprafața solului”, a declarat Schwaab.

Echipa de cercetare a descoperit faptul că zonele din orașe care erau acoperite cu arbori aveau o temperatură a suprafeței solului mult mai scăzută în comparație cu zonele înconjurătoare. Diferențele au fost cuprinse între 8°C și 12°C în Europa centrală și între 0°C și 4°C în sudul Europei.

Efectul de răcire produs de către copaci se datorează, în mare parte, umbrei create și fenomenului de transpirare, care apare atunci când apa din copac este eliberată sub formă de vapori prin frunzele lor. Acest proces folosește energia termică din mediul înconjurător pentru a evapora apa, scăzându-se astfel temperatura din jurul zonelor împădurite.

„În cazul climei mai calde din sudul Europei, solul și vegetația au, de obicei, un nivel de umiditate mai redus, așadar efectul de răcire indus de procesul de transpirare este mai scăzut decât în ​​regiunile mai nordice”, declarat Schwaab.

Echipa de cercetare a mai descoperit faptul că efectul de răcire indus de spațiile verzi în care nu există copaci este neglijabil și că, în unele cazuri, zonele verzi fără copaci pot fi chiar mai calde decât zonele urbane din jur.

În ceea ce privește orașele planetei, pe măsură ce planeta se încălzește, căldura extremă va deveni o problemă din ce în ce mai mare. Descoperirile arată că arborii pot avea un impact major asupra orașelor din Europa. Totuși, din cauza faptului că magnitudinea efectelor lor variază, strategiile de atenuare a căldurii ar trebui să fie adaptate pentru fiecare regiune în parte”, a declarat Schwaab.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.