Acasă Planeta Pământ REDUCEREA POLUĂRII AERULUI PRIN SCĂDEREA EMISIILOR DE AMONIAC

REDUCEREA POLUĂRII AERULUI PRIN SCĂDEREA EMISIILOR DE AMONIAC

95
0
(c) Robin Utrecht/Shutterstock

Reducerea emisiilor de amoniac poate fi o modalitate mai rentabilă de a atenua poluarea aerului decât concentrarea doar pe scăderea poluării cu oxizi de azot.

Atunci când amoniacul reacționează cu oxizii de azot (NOx) şi dioxidul de sulf, are loc formarea de particule fine cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri. Aceste particule, cunoscute sub numele de PM2,5, pot trece din plămâni în fluxul sanguin și pot provoca boli precum astm, boli coronariene și boala pulmonară obstructivă cronică.

„Azotul este un precursor important, care poate conduce la poluarea aerului, așa că, dacă vrem să controlăm poluarea aerului, trebuie să controlăm emisiile de azot în aer. Din păcate, există prea multe tipuri diferite de azot emis în aer”, a declarat Baojing Gu din cadrul Universității Zhejiang din China.

Gu și colegii săi au dezvoltat o nouă modalitate de a calcula contribuția compușilor de azot la poluarea cu PM2,5, denumită cotă-N. Ei estimează că, în anul 2013, emisiile de azot au cauzat un număr masiv de decese și un cost economic de 420 de miliarde de dolari.

Echipa a descoperit faptul că țintirea emisiilor de amoniac (dintre care majoritatea provin din surse agricole, precum creșterea de animale) ar putea fi o modalitate mai rentabilă de a reduce poluarea cu PM2,5 decât concentrarea asupra emisiilor de NOx, care sunt produse în principal de motoarele cu ardere internă.

„Actualizarea modului în care producem carne, de exemplu prin modificări ale adăposturilor și a dietei animalelor, ar putea ajuta la reducerea emisiilor de amoniac, deoarece aproximativ 80% din acestea provin din agricultură”, a declarat Gu.

În prezent, pentru a combate poluarea aerului cu particule fine, majoritatea țărilor se concentrează pe reducerea cantității de dioxid de sulf și a oxizilor de azot. Deși la nivelul Uniunii Europene reducerea cantității de amoniac a fost sugerată ca unul dintre obiectivele principale, alte țări, inclusiv China și SUA, nu au politici privind emisiile de amoniac.

„La nivel global, din cauza poluării aerului, aproximativ 5 milioane de oameni mor anual. Vrem să schimbăm elaborarea politicilor pentru a ne concentra nu numai pe NOx, ci și pe amoniac”, a adăugat Gu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.