Acasă Robotică IMPLEMENTAREA SIMȚULUI TACTIL ÎN CADRUL UNOR ROBOȚI

IMPLEMENTAREA SIMȚULUI TACTIL ÎN CADRUL UNOR ROBOȚI

38
0
(c) Meta

Utilizarea unui material asemănător pielii, care ar putea permite roboților să capete simțul tactil, ar putea ajuta la dezvoltarea metaversului, viitorul virtual al internetului propus și dezvoltat atât de către compania Meta (fostul Facebook), cât și de către alte firme.

Pielea, dezvoltată de compania Meta în parteneriat cu Universitatea Carnegie Mellon din Pennsylvania, combină un plastic cauciucat, cu o grosime mai mică de 3 milimetri și împânzit cu particule magnetice, cu un modul de inteligență artificială, utilizat pentru a calibra simțul tactil.

„Progresele inteligenței artificiale (IA) în domeniul viziunii computerizate și al sunetului sunt uriașe. Totuși, în ceea ce privește simțul tactil, nu s-au făcut foarte multe progrese”, a declarat Abhinav Gupta din cadrul departamentului Meta AI Research.

Atunci când pielea atinge o suprafață, plasticul se deformează și modifică câmpul magnetic creat de particulele încorporate. O placă de circuit aflată în apropiere monitorizează aceste modificări și le transmite modulului IA, acesta transpunându-le într-o forță și, prin urmare, într-un simț tactil.

Tehnologia, cunoscută sub numele de ReSkin, poate măsura o forță de până la 0,1 Newton cu o precizie de 1 milimetru și poate monitoriza modificările de până la 400 de ori pe secundă. Pentru a obține suficiente date cu scopul de a înțelege modul în care traducă modificările câmpului magnetic într-un simț tactil, sistemul de inteligență artificială asociată necesită un antrenament folosind 100 de atingeri umane. Echipa a testat atingerea delicată a sistemului pe fructe moi, precum struguri și afine.

Materialele anterioare, care se puteau „simți” mediul, aveau nevoie de sisteme electronice încorporate pentru a monitoriza modificările electrice care apar atunci când pielea intră în contact cu o suprafață. Sistemul ReSkin necesită doar ca echipamentul de monitorizare să fie în imediata apropiere a acestuia. Asta înseamnă că materialul poate fi mai subțire, iar procesul de fabricare poate deveni mai puțin costisitor. „În prezent, materialele necesare pentru a realiza un eșantion de 100 de bucăți de piele artificială ReSkin costă mai puțin de 6 dolari”, a declarat Gupta.

Echipa de cercetare a declarat faptul că grosimea redusă a pielii și capacitatea sa de a fi reutilizată de peste 50.000 de ori înainte ca particulele magnetice să fie înlocuite pot fi atribute importante, materialul putând fi utilizat pentru o serie de aplicații, precum brațe robotizate.

Gupta a adăugat faptul că simțul tactil îmbunătățit ar putea fi folosit pentru a oferi o senzație fizică, haptică metaversului realității virtuale. „Atunci când purtați aceste căști, doriți să generați experiențe din ce în ce mai bogate, iar cheia acestui lucru este senzația haptică”, a afirmat acesta.

„În general, dispozitivul este util, iar manipularea fructelor moi este unul dintre testele foarte comune. Fructele moi și recoltarea automată este o muncă dificilă, deoarece este foarte ușor să deteriorați produsul. Acest proces necesită o atingere foarte delicată, iar senzorii tradiționali ai roboților pot fi inexacți”, a declarat Jonathan Aitken din cadrul Universității din Sheffield, Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.