Acasă Robotică ASTRO – CÂINELE ROBOT

ASTRO – CÂINELE ROBOT

641
0

Folosind inteligența artificială (AI), oamenii de știință din cadrul Universității Florida Atlantic aduc la viață unul dintre cei mai importanți roboți. Astro este unic pentru că este singurul robot cu un cap tipărit 3-D, care conține creier (computerizat).

Astro nu numai că arată ca un câine, ci se și comportă ca unul. Acest lucru este posibil deoarece  nu funcționează doar pe baza automatizărilor robotizate preprogramate, el este instruit folosind intrări către o rețea neuronală profundă – o simulare computerizată a unui creier – astfel încât să poată învăța din experiență, să îndeplinească sarcini asemănătoare omului sau, în cazul său, sarcini de „câine”, de pe urma  cărora  să beneficieze umanitatea.

Echipat cu senzori, imagini radar de înaltă tehnologie, camere de luat vederi și microfon direcțional, acest super robot de 100 de kilograme este încă un „cățeluș în pregătire”. La fel ca un câine obișnuit, el răspunde la comenzi precum „stai” și „șezi”. În cele din urmă, el va putea înțelege și răspunde la comenzi, va detecta diferite culori, va înțelege multiple limbi, va distinge fețele umane și chiar va recunoaște alți câini.

Misiunea cheie a lui Astro include detectarea armelor, a explozibililor și a reziduurilor provenite de la arme pentru a ajuta poliția, armata și personalul de securitate. Talentele acestui robot nu se termină aici. El poate fi programat pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere sau pentru a asigura monitorizarea diagnosticului medical. Echipa MPCR îl pregătește pe Astro pentru a servi ca prim respondent pentru misiuni de căutare și salvare, recunoașterea uraganelor, dar și manevre militare.

Conceput să reacționeze cu lumea din jurul său în timp real, „mașina inteligentă” va putea naviga prin terenurile accidentate și va răspunde în situații periculoase pentru a-i feri pe oameni și animale de acestea. Astro va fi echipat cu zeci de senzori care vor analiza mediu în mai multe modalităț: din punct de vedere, optic, al apariției gazelor sau chiar și ca radar. Pentru a prelucra intrările senzoriale și a lua decizii comportamentale autonome, robotul este conceput cu un set de unități de procesare grafică de tip Nvidia Jetson TX2, cu patru teraflopuri combinate de putere de calcul, care se ridică la aproximativ patru trilioane de calcule pe secundă.

Acest robot va putea vedea și căuta rapid mii de fețe într-o bază de date, va mirosi aerul pentru a detecta substanțe străine și va auzi și răspunde la apelurile de ajutor care se încadrează în raza auditivă a unui om. Echipa MPCR  îl  programează pe Astro pentru a avea o bază de date extinsă, cu experiențe pe care le poate folosi pentru a-l ajuta să ia decizii imediate.

Creierul uman din spatele lui Astro este o echipă de oameni de știință în neurologie, experți IT, artiști, biologi, psihologi, elevi de liceu, studenți de licență și absolvenți ai FAU. La conducerea acestui proiect se află Elan Barenholtz, doctor, profesor asociat în Departamentul de Psihologie al FAU, co-director al laboratorului MPCR din cadrul FAU și membru al Institutului de creier al FAU (I-BRAIN), William Hahn, doctor, profesor asistent în Departamentul de Științe Matematice al FAU și co-director al laboratorului MPCR din cadrul FAU și Pedram Nimreezi, director de software inteligent în laboratorul MPCR din cadrul FAU, ofițer șef tehnologie pentru RedGage și expert în arte marțiale.

„Echipa noastră din cadrul laboratorului de Percepție și Robotică Cognitivă a fost căutată de grupul Astro Robotică de la Drone Data, datorită expertizei lor extinse în neuroștiința cognitivă, care include abordări comportamentale, neurofiziologice și de calcul, înglobate pentru studiul creierului “, a declarat Ata Sarajedini, doctor, decan al Colegiului de Știință Charles E. Schmidt al FAU. „Astro este inspirat de creierul uman și a prins viață prin Machine Learning și Inteligența Artificială, care se dovedește a fi o resursă de neprețuit în a ajuta la rezolvarea unora dintre cele mai complexe probleme din lume.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.