Acasă Nanotehnologie DEZVOLTAREA UNEI TEHNOLOGII DE STOCARE 5D

DEZVOLTAREA UNEI TEHNOLOGII DE STOCARE 5D

63
0
Stocare a 6 gigaocteți in sticlă. (c) Yuhao Lei and Peter G. Kazansky, University of Southampton

O nouă metodă de scriere a datelor pe sticlă ar putea permite stocarea a 500 de terabytes de date pe un singur disc optic. Totuși, procesul este atât de îndelungat, încât aplicațiile sale pot fi limitate.

Tehnica folosește o tehnologie similară cu mediile optice existente, dar poate stoca de 10.000 de ori mai multe date decât discurile Blu-ray. Aceasta folosește un laser care trimite impulsuri la fiecare femtosecundă (1 cvadrilionime dintr-o secundă) pentru a grava găuri în sticlă.

Yuhao Lei și colegii acestuia din cadrul Universității din Southampton, Marea Britanie, numesc metoda stocare optică a datelor în cinci dimensiuni (5D), deoarece aceasta folosește două dimensiuni optice, bazate pe polarizarea și intensitatea luminii și cele trei dimensiuni spațiale obișnuite, pentru a înregistrarea datelor.

În cadrul testelor, cercetătorii au reușit să scrie 6 gigaocteți de date pe un pătrat de sticlă cu latura de 1 inch. „Am putut citi datele scrise cu o precizie cuprinsă între 96,3 și 99,5%. Aceasta ar putea fi îmbunătățită la 100% cu ajutorul unui algoritm de corectare a erorilor. Provocarea majoră este reprezentată de viteza de scriere. În cadrul testelor, am putut scrie date la o viteză de doar 225 de kiloocteți pe secundă, ceea ce înseamnă că scrierea celor 6 gigaocteți a durat aproximativ 6 ore. În prezent, nu utilizăm scrierea paralelă, adică utilizarea mai multor fascicule laser pentru a scrie pe material. Totuși, lucrăm la îmbunătățirea acestui aspect”, a declarat Lei.

„Acest tip de stocare de date este foarte durabil și poate rezista la temperaturi ridicate, ceea ce înseamnă că durata sa de viață este nelimitată. Cu ajutorul unor mici ajustări, viteza de scriere ar putea deveni de patru ori mai mare. Totuși, acest lucru ar putea crește șansa de apariție a erorilor”, a declarat Peter Kazansky, membru al echipei din cadrul Universității din Southampton.

„Intenția este de a oferi o metodă de stocare pentru arhivele naționale”, a declarat Lei.

„Faptul că vedem îmbunătățiri aparent vaste ale vitezelor de scriere și ale performanței generale a acestei tehnologii de stocare într-un mediu de laborator în decurs de doar câțiva ani este impresionant”, a declarat Ben Fino-Radin din cadrul Small Data Industries, o firmă de arhivare din New York. Performanța generală a procesului este de 75 de ori mai mare față de o versiune anterioară a tehnicii, care a fost testată în anul 2017 și în cadrul căreia viteza de scriere era de doar la 3 kiloocteți pe secundă. „Ceea ce rămâne neclar este ce rol practic ar putea avea în viitor stocarea 5D”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.