Animalele sălbatice care trăiesc aproape de orașe au o probabilitate mai mare de a purta parazitul care cauzează toxoplasmoza, iar pisicile domestice pot avea un rol major în răspândirea acestei boli la fauna sălbatică.
Toxoplasmoza este cauzată de agentul patogen Toxoplasma gondii și poate infecta orice animal cu sânge cald, inclusiv oamenii. Între 30 și 50% dintre toți oamenii care au fost infectați cu T. gondii, majoritatea cazurilor au fost asimptomatice. Dar pentru oamenii și animalele cu un sistem imunitar slăbit, infecția poate conduce la boli cronice sau chiar la moarte.
„Toxoplasma gondii este un agent patogen important atât pentru oameni, cât și pentru animale sălbatice, deoarece infecțiile apar pe tot parcursul vieții, asociate cu boli cronice multiple și relativ frecvente, atât în populația sălbatică, cât și în populația umană”, a declarat Amy Wilson din cadrul Universității British Columbia din Canada.
Pisicile sălbatice și domestice sunt gazdele principale ale T. gondii, care se maturizează și se reproduce în interiorul acestor animale. Una dintre cele mai frecvente modalități de răspândire a toxoplasmozei este prin contactul cu fecalele pisicii.
Wilson și colegii ei au analizat 45.079 de cazuri de toxoplasmoză, din cadrul a 238 de specii de mamifere sălbatice, cu date obținute din 202 studii publicate. Echipa a comparat ratele de infecție cu factori precum densitatea populației umane, precipitațiile anuale și temperatura, pentru a identifica prevalența toxoplasmozei.
Aceștia au descoperit o prevalență ridicată a bolii în rândul mamiferelor sălbatice, care trăiesc aproape de orașe. De asemenea, a fost observată o corelație puternică între temperaturile mai calde și ratele ridicate de infecție.
Expansiunea urbană invadează habitatele naturale și, în unele cazuri, reduce numărul de mamifere sălbatice din apropierea orașelor, permițând pisicilor domestice să se plimbe mai ușor în aceste zone, fără a se confrunta cu prădători, susțin autorii studiului.
Wilson susține faptul că gestionarea responsabilă a pisicilor domestice, alături de menținerea habitatelor naturale, ar putea limita răspândirea agentului patogen, obținându-se beneficii pentru fauna sălbatică și sănătatea publică.
„De asemenea, studiul prezintă importanța sintetizării dovezilor dintr-un număr mare de studii de teren laborioase, pentru a identifica riscul bolilor și a ajuta la înțelegerea condițiilor care pun animalele și oamenii în pericol de focare de boli pe tot globul”, a declarat Konstans Wells din cadrul Universității Swansea Regatul Unit.