Acasă Sănătate UTILIZAREA BOTOXULUI PENTRU AMELIORAREA ENDOMETRIOZEI

UTILIZAREA BOTOXULUI PENTRU AMELIORAREA ENDOMETRIOZEI

53
0
(c) DR P. MARAZZI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Conform unui studiu clinic, injecțiile cu botox pot ajuta la reducerea crampelor dureroase de la nivelul pelvisului cauzate de endometrioză.

Endometrioza apare atunci când țesutul din uter se răspândește în alte părți ale pelvisului, acesta cauzând deseori spasme dureroase ale mușchilor aflați la baza pelvisului. Fizioterapia și medicamentele pentru durere pot ajuta în aceste cazuri. Totuși, multe dintre persoanele care suferă de endometrioză experimentează crampe severe chiar și atunci când urmează astfel de tratamente.

Pamela Stratton și colegii acesteia din cadrul Institutului Național de Sănătate din Bethesda, Maryland, au dorit să afle dacă toxina botulinică, cunoscută mai frecvent sub numele de Botox, ar putea reprezenta un tratament alternativ.

Aceștia au injectat fie o injecție cu Botox, fie o injecție placebo în mușchii de la baza pelvisului unui grup de 29 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, care aveau dureri pelviene cronice produse de endometrioză. Cercetătorii au folosit o doză concepută pentru a slăbi mușchii suficient cât să oprească spasmul acestora fără a-i paraliza complet.

Aproximativ 73% dintre participanții care au primit Botox au raportat beneficii, comparativ cu doar 29% din grupul placebo. De asemenea, în lunile următoare, participanții cărora le-a fost administrat Botox au raportat faptul că au nevoie de mai puține medicamente împotriva durerii.

Jason Abbott din cadrul Universității din New South Wales, Australia, care a efectuat un studiu clinic similar, în cadrul căruia a folosit tot Botox, a declarat faptul că tratamentul poate reduce și durerea resimțită atât în timpul unui act sexual, cât și atunci când persoana merge la toaletă.

„Cu toate acestea, deoarece efectele botoxului se epuizează treptat, sunt necesare injecții suplimentare la fiecare aproximativ șase luni, lucru ce poate deveni costisitor. De asemenea, este foarte important ca injecțiile să fie realizate numai de către profesioniști instruiți, deoarece injectarea într-un loc greșit poate conduce la incontinență. Mai mult, tratamentul abordează doar un simptom al endometriozei, și nu cauza principală. Avem nevoie de noi tratamente pentru prevenirea sau inversarea endometriozei. Totuși, din cauză că investițiile din partea guvernelor sunt foarte reduse, ceea ce știm în prezent despre endometrioză este doar o mică parte din ceea ce ar trebui să cunoaștem”, a adăugat Abbott.

Între timp, Stratton speră că realizarea unor studii clinice mai ample vor confirma eficacitatea Botoxului în ceea ce privește gestionarea acestor tipuri de crampe. „Dacă medicamentele administrate zilnic, care prezintă propriile inconveniente și efecte secundare, pot fi înlocuite sau completate de o procedură lunară, care are o eficacitate mai bună și mai puține efecte adverse, acest lucru va reprezenta o altă opțiune pentru pacienții noștri”, a adăugat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.