Acasă Știri SUA A DEVENIT LIDER ÎN MINAREA DE BITCOIN

SUA A DEVENIT LIDER ÎN MINAREA DE BITCOIN

53
0
(c) Arina Habich / Alamy

SUA a devenit cea mai mare națiune minieră de bitcoin din lume. Acest lucru a fost rezultatul reglementărilor din China impuse la începutul anului 2021, țara din Asia de Est scăzând de la o cotă de piață globală dominantă de 38% la zero.

Analiza Indexului Cambridge de Consum de Energie Electrică al Bitcoinului (CBECI), publicată de o echipă cercetătorii din cadrul Universității din Cambridge, arată că SUA și-a dublat propria cota de piață globală, de la 16,8% în aprilie 2021, la 35,4% la sfârșitul lunii august. Acest lucru s-a datorat faptului că minerii chinezi și-au mutat operațiunile în străinătate.

Bitcoin se bazează pe o rețea de mineri care utilizează computere puternice pentru a rezolva problemele matematice, procesul consumând cantități mari de energie electrică. Exploatarea de bitcoin din China a încetat aproape în totalitate atunci când guvernul a restricționat utilizarea criptomonedelor în luna mai 2021.

În așteptarea interdicției, investițiile în noi fabrici miniere de bitcoin din China s-a oprit în luna septembrie 2019, iar minerii rămași și-au mutat vechile operațiuni în noi țări. Anterior, ponderea Chinei în ceea ce privește minarea globală de bitcoin se ridica la valorarea de 75,5%.

În prezent, după ponderea de bicoin a Statelor Unite se află Kazahstanul, cu 18,1% din cota globală (care avea anterior o cotă de 8,2%) și Rusia cu 11% (în creștere de la 6,8%).

Michel Rauchs din cadrul Centrului Cambridge pentru Finanțări Alternative a declarat faptul că minerii chinezi au mutat hardware-ul special conceput pentru minat în alte țări, care aveau o politică mai favorabilă privind criptomonedele și un preț pe energie mai mic.

„Minarea de bitcoin necesită foarte multe resurse. Doar 11% din aprovizionarea cu energie electrică din SUA provine din surse regenerabile, iar electricitatea produsă de centralele electrice pe cărbune ar putea ajuta la satisfacerea cerințelor acestui sector minier din SUA, care este în creștere. Acest lucru ar crește amprenta de carbon deja mare a bitcoinului”, a declarat Ted Nace din cadrul Global Energy Monitor, o organizație non-guvernamentală din San Francisco.

„Pe de altă parte, energia eoliană și hidroenergia sunt cele mai ieftine surse de energie din rețeaua Statelor Unite, deci există o șansă ca energia utilizată pentru minarea de bitcoin să provină din surse regenerabile. Este o industrie destul de deranjantă, pentru că nu produce nimic, dar folosește la fel de multă energie electrică ca și țări întregi”, a adăugat Nace.

Gene Hoffman, președintele companiei de criptomonede Chia Network, avertizează cu privire la faptul că o creștere a operațiunilor miniere din SUA ar putea amenința alimentarea cu energie electrică.

„Statele Unite reprezintă un mediu prietenos pentru aceste afaceri deoarece există regiuni în care costurile energiei electrice sunt reduse. Cu toate acestea, din cauză că mineritul are loc 24 de ore din 24, este posibil ca acest proces să conducă la lipsuri suplimentare de energie în zone precum Texas, în care rețeaua electrică este deja instabilă”, a declarat Hoffman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.