În trecut, Colosul Naxienilor, aflat pe insula Delos, avea o înălțime de aproximativ 9 metri. Totuși, în prezent, statuia este distrusă. Una dintre bucăți se află în cadrul Muzeului Britanic din Londra, în timp ce restul se află în Grecia. Numele statuii se referă la insula Naxos, care a fost o sursă majoră de marmură, încă din epoca arhaică greacă (de la 800 î.Hr. până la 480 î.Hr). Totuși, niciuna dintre bucățile de marmură utilizate pentru realizarea statuii nu provine din cele două cariere cunoscute din acea perioadă.
În schimb, marmura are semnătura chimică a unui depozit mineral, aflat în altă parte a insulei. Acest lucru a fost descoperit de către Scott Pike din cadrul Universității Willamette din Oregon.
Interesul său pentru statuie datează din anii 1990. Atunci, cercetătorul a dorit să verifice afirmația sculptată la baza statuii, conform căreia aceasta era realizată „dintr-o singură bucată de marmură”. Deși reprezentanții Muzeului Britanic au oferit eșantion din piciorul drept, obținerea aprobărilor din partea autorităților elene a fost un proces dificil.
Pike a comparat proporțiile izotopilor stabili de carbon și oxigen din marmură cu o bază de date referitoare la carierele grecești cunoscute. „Marmura este o formă de calcar metamorfozat. Semnătura izotopică este legată de modul în care s-a format calcarul”, a declarat acesta. Datele sugerează că marmura provenea dintr-o zonă aflată în sudul orașului Naxos.
Recent, Pike a primit permisiunea de a realiza un studiu geologic în acea zonă. Acesta a descoperit un lanț de dealuri de marmură, care nu era documentat în hărțile geologice. Izotopii din marmura respectivă erau similari cu cei din statuie.
Deși a existat și o carieră abandonată, din cauza dimensiunii sale și a modelului de extracții, Pike se îndoiește că aceasta a fost exploatată pentru realizarea Colosului Naxienilor. Din cauza faptului că nu a primit aprobare pentru prelevarea de probe arheologice, Pike nu a putut să analizeze marmura din cariera abandonată. El intenționează să se întoarcă cu un astfel de permis și cu o dronă echipată cu senzori LIDAR pentru a vedea dacă va putea descoperi și alte cariere sau drumuri folosite pentru transportul statuilor.