Acasă Planeta Pământ JAGUARII SUNT AMENINȚAȚI DIN CAUZA DEFRIȘĂRILOR ȘI A INCENDIILOR AMAZONIENE

JAGUARII SUNT AMENINȚAȚI DIN CAUZA DEFRIȘĂRILOR ȘI A INCENDIILOR AMAZONIENE

56
0
(c) reisegraf.ch/Shutterstock

Incendiile și exploatarea forestieră din Pădurea Amazoniană reprezintă o amenințare majoră pentru cea mai mare felină din America de Sud, conform unei analize a jaguarilor (Panthera onca) și a zonelor protejate ale acestora.

Cercetătorii brazilieni au descoperit că ultimele adăposturi ale prădătorului de vârf din pădurea tropicală sunt, de asemenea, siturile cu cele mai severe presiuni umane, inclusiv focuri declanșate în scopul curățării terenurilor pentru fermele de vite.

O echipă de cercetători, condusă de Juliano Bogoni din cardul Universității din Sao Paolo din Brazilia, afirmă că cercetarea precizează locațiile resurselor limitate de conservare care ar trebui să fie vizate pentru a proteja specia. Zona ocupată de jagurai, considerată o „specie cheie” emblematică pentru bunăstarea mai largă a unui ecosistem, s-a înjumătățit.

Cercetătorii au cartografiat densitățile populațiilor de jaguar în 447 de zone protejate din Pădurea Amazoniană, unde circulau majoritatea celor 57.000 de animale rămase. Apoi au suprapus harta cu un „indice de amenințare”, pe care l-au realizat folosind date despre presiunile umane – incendii, defrișări, construcții de drumuri, minerit și pășuni de vite – în raport cu dimensiunea acelor suprafețe protejate. Cercetătorii susțin că fermele de bovine prezintă o „dublă amenințare”, deoarece nu numai că elimină habitatul jaguarului, ci și persecutarea felinelor de către fermieri.

Rezultatele relevă faptul că zonele protejate cu cele mai mari densități de jaguar se potrivesc cu cele în care presiunile umane sunt cele mai mari. Aceste zone sunt prezente de-a lungul marginilor sudice și estice ale Pădurii Amazoniene, cunoscute sub numele de arcul defrișărilor.

„Acest rezultat pare ilogic, dar principalii factori care conduc la degradarea habitatului – defrișările și incendiile – sunt amenințări iminente pentru un număr mare de jaguari”, a declarat Bogoni. Amazonul a avut parte de incendii extreme în anul 2019 ca urmare a exploatării forestiere și a creșterii vitelor.

Echipa de cercetători a identificat 19 zone protejate, acoperind aproape 400.000 de kilometri pătrați, ca prioritate pentru finanțarea conservării și resurselor care ajută la protejarea mai bună a felinelor de dimensiuni mari. Cu toate acestea, aacesta susține că perspectivele lor „se vor înrăutăți probabil în viitorul apropiat”, cu excepția cazului în care guvernul brazilian acționează pentru a consolida zonele protejate cu o mai bună aplicare a legilor și cu sancțiuni mai mari pentru cei care declanșează incendii ilegale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.