Acasă Planeta Pământ COVID-19 REDUCE POLUAREA AERULUI

COVID-19 REDUCE POLUAREA AERULUI

273
0
O perspectivă din spațiu a modului în care se schimbă emisiile de gaze, ca răspuns la coronavirus. (Credit de imagine: ESA)

În timp ce pandemia coronavirusului continuă să se răspândească pe tot globul, au fost puse în aplicare tot mai multe reglementări, cu privire la activitățile oamenilor, pentru a reduce riscul de transmitere al acestui virus. După cum au observat sateliții care orbitează în jurul Pământului, aceste reglementări au drept rezultat scăderea poluării aerului din Italia și scăderea emisiilor de dioxid de azot din China.

Atunci când a apărut pentru prima dată coronavirusul, în decembrie 2019, în provincia Hubei din China, fabricile s-au închis, iar oamenii au intrat în carantină, încetându-și activitățile zilnice. Pe măsură ce focarul s-a răspândit tot mai mult în Italia, autoritățile statului au luat aceleași măsuri.

TROPOMI, instrumentul de monitorizare, care aparține satelitului Copernicus, a observat schimbările atmosferice din spațiu.

Serviciul de Monitorizare al Atmosferei Copernicus (CAMS) a identificat, prin intermediul acestui instrument, o scădere semnificativă a particulelor fine, acesta fiind un factor principal al poluării aerului. Cu ajutorul datelor colectate de către satelit, cât și a modelelor computerizate, cercetătorii susțin că, în prezent, are loc o scădere cu 20% – 30% a particulelor de suprafață, pe teritoriul Chinei.

Animația de mai sus, împreună cu datele obținute prin intermediul programului de observare al Pământului numit Copernicus, arată modul în care emisiile de dioxid de azot au scăzut din data de 20 decembrie 2019, până la data de 16 martie 2020. Spre sfârșitul lunii martie 2020, se poate observa o creștere a emisiilor, existând o scădere distinctă, dar semnificativă la sfârșitul lunii ianuarie 2020.

„Sateliții oferă un punct de vedere unic, de monitorizare a stării de sănătate a planetei noastre. Sentinel-5P este unul dintre cei șapte sateliți Copernicus, aflați pe orbită. Acesta oferă, în prezent, cele mai precise măsurători ale dioxidului de azot și a altor urme de gaze din spațiu”, spune Josef Aschbacher, directorul ESA și al Programelor de Observare a Pământului.

„Dioxidul de azot este produs, în principal, de trafic și fabrici, fiind un indicator de prim nivel, în ceea ce privește activitățile industriale, la nivel mondial. Ceea ce este vizibil, este o reducere semnificativă a nivelului de dioxid de azot în China, datorită activității reduse a populației, ca urmare a restricțiilor COVID-19, dar și a Anului Nou Chinezesc, care a avut loc în ianuarie 2020”, continuă Josef Aschbacher.

,,Totuși, acestea sunt doar niște estimări”, a adăugat Claus Zehner, managerul ESA și al misiunii Copernicus Sentinel-5P.

„Realizăm o analiză științifică detaliată, care va oferi, în curând, mai multe informații și rezultate cuantificate, în săptămânile și lunile următoare din anul 2020”, a spus Zehner.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.