Acasă Stil de Viață CREIERUL UMAN SE CONSUMĂ ACTIV

CREIERUL UMAN SE CONSUMĂ ACTIV

121
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Aproape toate deciziile oamenilor se bazează pe conexiunile dintre celule, sinapse, care se formează în creier. Într-adevăr, pentru o lungă perioadă de timp s-a presupus că, în cazul unui adult, creierul era în esență „fixat” și nu putea fi schimbat într-un mod semnificativ.

Dovezile moderne nu susțin această presupunere, iar creierul adult este recunoscut ca fiind mai schimbător decât se presupunea inițial. Chiar dacă este greu de crezut, creierul nostru se consumă activ, consumând în esență diferite părți.

Fagocitoza este un proces prin care celulele vor înveli și consuma celule sau molecule mai mici, pentru a le elimina din sistem. Practic, celulele consumă alte celule sau substanțe. Sistemul nostru imunitar se bazează pe următorul proces: celulele albe dedicate consumă agenți patogeni, scăpând astfel de ei și de influența lor perturbatoare asupra corpului nostru.

O mare parte din fagocitoză are loc în creier, la un moment dat. În timp ce păstrarea agenților patogeni și a altor intruși este evident foarte importantă, fagocitoza se întâmplă doar pentru a menține creierul în funcțiune, adică menținerea homeostaziei.

Creierul este un organ extrem de activ și consumator de energie. Estimările sugerează că acesta consumă aproximativ o treime din aprovizionarea cu energie a corpului, doar rămânând în viață și făcând ceea ce trebuie să facă. Acest lucru înseamnă că funcționează precum o centrală celulară; există nenumărate procese complexe care se întâmplă între și în interiorul celulelor creierului nostru, tot timpul.

Problema este că toate aceste procese vor conține subproduse imposibil de utilizat. Funcționarea creierului creează o mulțime de resturi. Aceste resturi trebuie eliminate, pentru că altfel se acumulează și perturbă lucrurile, la fel cum nicio colectare a gunoiului de luni de zile ar face străzile rezidențiale foarte greu de circulat. O mare parte din această eliminare a rămășițelor celulare se întâmplă atunci când dormim (aceasta este o teorie cu privire la motivul pentru care dormim foarte mult), iar procesele care implică fagocitoza se referă la modul în care sunt eliminate.

De multe ori, conexiunile din creier trebuie eliminate sau schimbate. Când ajungem la adolescență, este inițiat un proces numit „tăiere”, prin care se elimină toate conexiunile neurologice neutilizate pe care le acumulăm în timpul copilăriei, iar resursele pe care le acumulăm fără ajutor sunt redirecționate către lucruri mai utile. Acest lucru face creierul mai eficient și mai pregătit pentru viața adultă. Toate acestea se întâmplă pentru că există un proces de consum activ al creierului, într-un sens foarte real, dar în moduri în care îl fac mai bun, nu mai rău.

Creierul uman nu este static. Este flexibil, adaptabil, reacționează constant la ceea ce este supus de-a lungul vieții. Aceasta este în mare măsură sursa puterii lui. Dar nu ar putea face acest lucru dacă nu ar fi dispus să consume în mod regulat părți din el însuși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.