Acasă Planeta Pământ POPULAȚIILE DE OMIZI AU SCĂZUT CU 50% ÎN ZONELE CU LUMINI STRADALE

POPULAȚIILE DE OMIZI AU SCĂZUT CU 50% ÎN ZONELE CU LUMINI STRADALE

72
0
(c) Martyn Williams / Alamy

În preajma zonelor cu lumini stradale există cu până la 50% mai puține omizi de molii, ceea ce ar putea avea un impact uriaș asupra ecosistemului faunei sălbatice.

„Credem că poluarea luminoasă nu reprezintă un factor important al pierderii biodiversității, dar asta nu înseamnă că nu este un factor semnificativ”, a declarat Douglas Boyes din cadrul Centrului Britanic pentru Ecologie și Hidrologie.

În cadrul cercetărilor anterioare, cu privire la impactul luminii asupra insectelor adulte, au fost analizate moliile care sunt capabile să se deplaseze repetat în aceeași zonă, astfel încât populația acestora să poată fi cuantificată mai eficient. Omizile de molii se deplasează câțiva metri pe parcursul vieții lor, ceea ce înseamnă că procesul de măsurare a impactului luminii asupra lor va fi mai ușor de desfășurat.

Boyes și colegii săi au folosit Google Maps și Google Street View pentru a identifica zone din Oxfordshire, Buckinghamshire și Berkshire din Marea Britanie, unde au existat habitate care păreau identice, cu excepția faptului că în unele erau prezente lumini stradale, iar în celelalte nu.

Ulterior, cercetătorii au numărat omizile din fiecare habitat lung de 14 metri, găsind aproximativ opt specii diferite de omizi de molii. De asemenea, aceștia au luat în calcul tipul de lumină stradală. fie că era vorba de o lumină LED sau de o lampă mai veche, și intensitatea luminii.

Locurile în care omizile trăiau în preajma luminilor stradale aveau o populație mai mică în comparație cu locurile neiluminate.

Existând un număr mai mic de omizi în zonele respective, era de așteptat un efect asupra numărului de molii viitoare și asupra altor animale sălbatice din apropiere. Păsările mici, ariciul și insectele de pradă se hrănesc cu omizi, în timp ce păsările mai mari și liliecii se hrănesc cu molii adulți.

„Moliile sunt, de asemenea, polenizatori foarte importanți, deci ar putea exista efecte de domino”, a decalarat Boyes.

Heather Campbell din cadrul Universității Harper Adams din Marea Britanie susține că studiul reprezintă o altă piesă utilă a puzzle-ului din declinul de insecte. „Ceea ce iese din discuție cu adevărat, este impactul diferitelor tipuri de lumină, LED-urile fiind cele mai periculoase pentru omizi”, spune aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.