Acasă Planeta Pământ TREBUIE ELEVAȚIA AJUSTATĂ ODATĂ CU CREȘTEREA NIVELULUI MĂRII?

TREBUIE ELEVAȚIA AJUSTATĂ ODATĂ CU CREȘTEREA NIVELULUI MĂRII?

53
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Ajustarea elevației nu ar fi un proces foarte simplu. Deși înălțimea medie a mării este în creștere, acest lucru nu afectează nivelul mediu al mării (MSL). MSL este un nivel de referință, care se raportează la măsurători istorice. În Marea Britanie, MSL este definită de datele care au fost colectate de măsurători ale mareelor din Newlyn, Cornwall, în perioada anilor 1915-1921.

Totuși, altitudinea munților nu se măsoară în raport cu nivelul mării. În prezent, cartografii folosesc un geoid, care este o reprezentare matematică a Pământului, pentru a defini înălțimea de referință. Geoidul reprezintă forma ipotetică pe care toate oceanele lumii ar lua-o dacă ar fi afectate doar de gravitația și rotația Pământului. Cu alte cuvinte, exclude efectele vremii și ale mareei. Geoidul este determinat prin măsurarea fluctuațiilor gravitaționale de pe suprafața Pământului, datorită grosimii variabile a crustei și densităților magmei.

Geoidul de referință se ajustează periodic, iar în anul 2016, Calf Top din Yorkshire Dales a fost identificat ca fiind munte, inițial fiind un deal. Modificările aduse geoidului au însemnat că în momentul actual geoidul este cu 2 cm mai înalt. Totuși, acest lucru este datorat modelării mai precise, nu a schimbării nivelului mării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.