Acasă Știri SINTETIZAREA UNEI SUBSTANȚE REGĂSITE ÎN CĂTUȘNICĂ

SINTETIZAREA UNEI SUBSTANȚE REGĂSITE ÎN CĂTUȘNICĂ

117
0
(c) blickwinkel/Alamy

Ingredientul cheie din cătușnică, denumit nepetalactonă, poate fi preparat cu ajutorul unei drojdii modificate genetic. Substanța chimică este un agent de respingere a insectelor extrem de eficient. Totuși, plantele de cătușnică (Nepeta cataria) nu conțin o cantitate suficient de mare pentru a face extracția viabilă din punct de vedere comercial.

Produsele împotriva insectelor pot ajuta atât la prevenirea bolilor grave, precum malaria, cât și a mușcăturilor altor insecte. DEET este cel mai utilizat produs anti-țânțari la nivel mondial și este, adesea, cel mai eficient. Cu toate acestea, unele populații de țânțari dezvoltă rezistență la DEET, deci sunt necesare alternative.

În urma multor studii s-a arătat faptul că nepetalactona este un agent de respingere al insectelor eficient, unii chiar considerându-l mai eficient decât DEET. Cu toate acestea, în timp ce cătușnica a fost folosită mult timp pentru respingerea insectelor, producția în masă a unei versiuni accesibile din punct de vedere financiar nu este fezabilă.

În schimb, Vincent Martin și colegii săi din cadrul Universității Concordia din Canada au adăugat opt ​​gene suplimentare la o tulpină de drojdie, inclusiv câteva enzime cheie regăsite în cătușnică, pentru a crea o metodă chimică pentru producerea nepetalactonei.

„Trebuie să mai facem câteva modificări pentru a crește nivelurile de nepetalactonă produsă. Nu cred că va fi un obstacol imens. Principalul obstacol constă în faptul că în urma procesului se produce și o substanță toxică pentru drojdie. Cu toate acestea, alte grupuri care elaborează specii de drojdii utilizate pentru a produce diverse substanțe chimice au avut aceeași problemă și au rezolvat-o”, a declarat Martin.

În prezent, cercetătorii se află în discuții cu mai multe companii pentru obținerea investiției necesare pentru a dezvolta drojdia în continuare și pentru a comercializa procesul.

De asemenea, aceștia vor trebui să analizeze dacă nepetalactona acționează atât ca o substanță atractivă pentru pisici, cât și ca un insectifug.

DEET are multe dezavantaje. Această substanță dizolvă unele materiale plastice și poate deteriora îmbrăcămintea și dispozitivele sintetice, precum ceasurile și ochelarii.

Un număr tot mai mare de substanțe chimice care odată puteau fi obținute doar din plante pot fi, în prezent, preparate în cuve cu ajutorul unor organisme modificate genetic. Unul dintre primele substanțe a fost medicamentul antimalaric artemisinin.

Susținătorii acestei tehnologii au declarat faptul că această abordare este mai ecologică decât creșterea multor plante doar pentru a extrage o substanță chimică rară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.