Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral pot beneficia de fizioterapie pentru o perioadă de timp mult mai mare decât este de obicei cazul.
Accidentele vasculare cerebrale implică leziuni ale țesutului cerebral cauzate de un cheag de sânge sau de un vas de sânge spart. Aceste afecțiuni pot conduce la incapacitatea unei persoane de a utiliza un braț sau un picior. În general, oamenii își recuperează o anumită funcție pe măsură ce trece timpul, în special cu ajutorul fizioterapiei. Cercetătorii sunt de părere că acest lucru se datorează faptului că creierul formează noi căi neuronale pentru a le înlocui pe cele pierdute. Acest proces poartă numele de neuroplasticitate.
Pentru a investiga beneficiile fizioterapiei, Elissa Newport și colegii ei din cadrul Centrului Medical al Universității Georgetown din Washington DC au studiat efectele practicării a 20 de ore suplimentare de tratament, pe lângă reabilitarea obișnuită, în cazul a 72 de persoane care au avut un accident vascular cerebral în urma căruia le-a fost afectat un braț. Fiecare participant a efectuat în mod aleatoriu până la 3 ore suplimentare de fizioterapie pe zi, fie în prima lună după accident vascular cerebral, fie între lunile 2 și 3, fie după șase luni sau deloc.
După un an, persoanele care au efectuat terapia suplimentară la două luni după accident au avut cea mai bună evoluție, ele înregistrând un scor cu aproape șapte puncte mai mare pe o scară de 57 de puncte, care este folosită în mod obișnuit pentru evaluarea capacității fizice, comparativ cu îngrijirea obișnuită. „Asta ar putea însemna diferența dintre a te putea îmbrăca independent sau nu”, a declarat Newport. Persoanele care au efectuat terapia suplimentară în prima lună au avut o îmbunătățire a scorului cu aproximativ cinci puncte, iar persoanele care au efectuat tratamentul după șase luni nu au prezentat beneficii semnificative.
„Din punct de vedere statistic, diferența dintre tratamentul din prima lună și cel de la două la trei luni nu a fost semnificativă. Totuși, prin faptul că au existat beneficii în cursul celei de-a treia luni contrazice teoria populară, conform căreia se recomandă reabilitarea post-accident vascular cerebral într-o perioadă cât mai scurtă de timp”, a declarat Newport. În SUA, majoritatea persoanelor care au supraviețuit după ce au suferit un accident vascular cerebral beneficiază de un tratament de reabilitare pe o perioadă de doar patru săptămâni.
„În urma cercetărilor efectuate pe șobolani s-a sugerat faptul că la nivelul creierului există o întârziere în ceea ce privește demararea procesului de neuroplasticitate. În primele ore și săptămâni, creierul se confruntă cu multe inflamații și leziuni, ceea ce ar putea însemna că mecanismul de neuroplasticitate a creierului nu este optimizat”, a declarat Georgina Hill din Marea Britanie.