Pe măsură ce înaintăm în vârstă, metabolismul nostru încetinește. Totuși, în urma unui studiu, condus de către o echipă de cercetători din cadrul Universității Duke din Statele Unite, s-a sugerat faptul că acest lucru nu este în totalitate adevărat. Conform oamenilor de știință, metabolismul nostru are o intensificare mult mai timpurie și începe să scadă mult mai târziu.
„Există o mulțime de schimbări fiziologice care apar odată cu îmbătrânirea. Gândiți-vă la pubertate, menopauză sau alte faze ale vieții. Ceea ce este ciudat este faptul că momentul etapelor metabolice nu pare să se potrivească cu acele etape tipice”, a declarat coautorul studiului, Herman Pontzer, profesor asociat de antropologie evolutivă în cadrul Universității Duke.
Echipa a analizat caloriile medii zilnice arse de peste 6.600 de persoane din 29 de țări, cu vârste cuprinse între o săptămână și 95 de ani, folosind o metodă denumită „apă dublu etichetată”. Aceasta presupune consumarea unui tip de apă în care hidrogenul și oxigenul au fost înlocuite cu forme „grele” naturale și determinarea perioadei în care aceasta a fost eliminată.
Ei au descoperit faptul că sugarii au avut cele mai ridicate rate metabolice dintre toți participanții, necesarul lor de energie crescând în primele câteva luni de viață. Vârful lor metabolic a fost înregistrat la vârsta de un an. În acest punct, sugarii ard calorii cu 50% mai rapid decât un adult.
„Bineînțeles, aceștia se află în etapa creștere. Totuși, pentru dimensiunea corpului lor, consumul lor energetic este mai ridicat decât ne așteptam. În celulele unui bebeluș are loc un proces necunoscut, care produce acest comportament”, a declarat Pontzer.
După această creștere inițială, metabolismul uman încetinește cu aproximativ 3% pe an până la vârsta de 20 de ani. După aceea, metabolismul rămâne stabil pe parcursul anilor 30, 40 și 50. Abia după vârsta de 60 de ani, rata metabolică începe să încetinească, dar, chiar și atunci, scăderea este mai mică de 1% pe an.
„Toate acestea indică faptul că metabolismul țesutului și activitatea celulară se schimbă pe parcursul duratei de viață în moduri pe care nu le-am înțeles pe deplin până acum. Pentru a răspunde la aceste întrebări este nevoie de un set mai mare de date”, a declarat Pontzer.