Acasă Știri IMPRIMAREA 3D A UNUI LANȚ CARE ALTERNEAZĂ ÎNTRE A FI RIGID ȘI...

IMPRIMAREA 3D A UNUI LANȚ CARE ALTERNEAZĂ ÎNTRE A FI RIGID ȘI FLEXIBIL

43
0
(c) Dr. Yifan Wang, Dr. Liuchi Li, and Dr. Siteng Fan

Un lanț imprimat 3D poate alterna între a fi flexibil și rigid, după cum este necesar. Astfel, lanțul ar putea fi utilizat pentru suporturi medicale mai confortabile, armuri militare puternice, dar flexibile sau chiar poduri temporare.

Chiara Daraio și colegii ei din cadrul Institutului de Tehnologie din California au folosit imprimante 3D pentru a crea mai multe versiuni de zale de lanț de diverse forme, precum octaedre, piramide și romboizi. Proiectele au fost tipărite într-o singură sesiune, folosind plastic pentru unele probe și aluminiu pentru altele.

În lipsa unor forțe de compresie care să acționeze asupra lor, aceste materiale sunt flexibile și ușor drapate peste diverse obiecte. Totuși, sub acțiunea unei forțe de compresiune, zalele se rigidizează astfel încât lanțul devine de până la 25 de ori mai rigid. În cadrul unui experiment, echipa a folosit o țesătură de plastic, care avea o greutate de doar câteva zeci de grame, pentru a crea o arcadă, care să susțină o greutate de 1,5 kilograme.

Daraio a declarat faptul că o țesătură inteligentă, care își poate adapta rigiditatea, poate conduce la o serie de inovații în diferite domenii. O plasă fină ar putea fi utilizată sub formă de suporturi medicale pentru oasele fracturate, iar o rețea mult mai mare de zale metalice ar putea fi utilizată pentru construcția unor corturi sau poduri temporare.

„Dacă vă gândiți la armurile medievale cu zale, acestea au fost incredibil de eficiente în ceea ce privește protejarea oamenilor împotriva săbiilor, dar nu și împotriva impacturilor contondente. Armura rigidă este cu siguranță mai eficientă în ceea ce privește protecția împotriva impactului contondent, dar nu este la fel de confortabilă de purtat. Există, desigur, un compromis. Ideea din spatele prototipului nostru a fost aceea de a putea modifica în mod eficient rigidatea lanțului în funcție de situație”, a declarat Daraio.

Echipa a constatat faptul că fricțiunea nu a fost implicată în rigidizarea lanțului și că până și lanțurile cu zale netede ar putea fi rigidizate. Formele sunt împinse una în alta astfel încât zalele să intre în contact unele cu altele în mai multe zone. Acest lucru împiedică mișcarea zalelor și creează un corp rigid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.