Acasă Știri INDUSTRIA ALIMENTARĂ ACCENTUEAZĂ ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ

INDUSTRIA ALIMENTARĂ ACCENTUEAZĂ ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ

142
0
Hans Neleman/Getty Images

Emisiile de gaze cu efect de seră, generate de industria alimentară globală vor crește temperaturile dincolo de obiectivul convenit la nivel internațional, în ceea ce privește încălzirea globală cu peste 1,5°C, chiar dacă vor fi reduse toate celelalte surse de emisii.

„Dacă nu schimbăm modul de funcționare a industriei alimentare, vom depăși limita de 1,5°C în 30-45 de ani, chiar dacă vor fi reduse toate celelalte surse de emisii”, a declarat Michael Clark din cadrul Universității din Oxford.

Clark și colegii săi au utilizat date cu privire la consumul de alimente, producția și creșterea populației pentru a prezice modul în care cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră s-ar putea schimba, în deceniile următoare. Aceștia au descoperit faptul că, dacă nu se vor face schimbări, producția globală de alimente va contribui cu echivalentul a 1300 de gigatone de CO2, suficient de mult pentru a depăși obiectivul stabilit de acordul climatic de la Paris, acela de limita încălzirea globală la 1,5°C.

De asemenea, echipa a constatat faptul că introducerea diverselor strategii ecologice, precum creșterea randamentului culturilor, dietele mai sănătoase și reducerea risipei de alimente ar crește probabilitatea atingerii obiectivului de 1,5 ° C la 67%. „Cea mai eficientă soluție pare să fie trecerea la o dietă pe bază de plante”, a declarat Clark.

Acest scenariu presupune ca emisiile de gaze cu efecte de seră, din celelalte industrii, să atingă valoarea de zero în anul 2020, scenariu extrem de nerealist. În schimb, dacă emisiile din domeniile nealimentare ating treptat zero net, până în anul 2050, atingerea obiectivului de la Paris este încă posibilă, prin implementarea strategiilor de producție a alimentelor ecologice.

„Ar fi trebuit să luăm deja măsuri cu privire la alimente. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât schimbările vor fi mai grele și mai mari pentru a atinge obiectivele. Trebuie să ne respectăm promisiunile prin acțiuni și politici, mai degrabă decât doar să vorbim despre aceste lucruri”, a declarat Clark.

„Va fi greu să se pună în aplicare toate aceste strategii, dar sunt de părere că atât persoanele de rând, cât și politicienii pot să ajute. Dacă ne pasă cu adevărat de aceste obiective la ce suntem dispuși să renunțăm și ce suntem dispuși să pierdem?”, a adăugat aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.