Acasă Planeta Pământ CELE 13 CONCLUZII ALE RAPORTULUI GRUPULUI INTERGUVERNAMENTAL PRIVIND SCHIMBĂRILE CLIMATICE

CELE 13 CONCLUZII ALE RAPORTULUI GRUPULUI INTERGUVERNAMENTAL PRIVIND SCHIMBĂRILE CLIMATICE

107
0
(c) Bartek Sadowski/Bloomberg via Getty Images

În data de 9 august 2021, cei mai buni cercetători climatici din lume au publicat prima lor lucrare majoră din ultimii opt ani cu privire la știința fizică a schimbărilor climatice în cadrul unui raport aprobat de 195 de țări. Raportul Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) conține 4.000 de pagini, dintre care aproximativ 3.000 de pagini sunt pur și simplu o listă de citări pentru cele 14.000 de lucrări științifice evaluate.

1. Planeta s-a încălzit cu 0,1°C mai mult decât se credea anterior

Temperatura medie globală a suprafeței Pământului este acum cu 1,09°C peste nivelurile din perioada 1850-1900.

2. Principalele cauze sunt utilizarea combustibililor fosili și activitățile umane

„În raport se menționează incontestabil faptul că activitățile umane cauzează schimbările climatice”, a declarat Hoesung Lee, președintele IPCC. În raport, această afirmație sună astfel: „Este fără echivoc faptul că influența umană a produs încălzirea atmosferei, oceanului și a uscatului”. În anul 2013, reprezentanții din cadrul IPCC au declarat faptul că influența umană a fost doar „clară”.

3. Pământul va atinge sau va depăși pragul de 1,5°C în decurs de două decenii

Toate cele cinci scenarii de emisii evaluate de către IPCC sugerează faptul că vom rata cea mai importantă țintă a Acordului de la Paris, adică aceea de a menține încălzirea în următorii 20 de ani la 1,5°C. Chiar și în cele mai optimiste dintre scenariile pentru emisiile viitoare de gaze cu efect de seră, pragul este „mai probabil să nu fie atins”.

4. Pe termen lung, este încă posibilă menținerea sub pragul de 1,5°C

În cel mai optimist scenariu, se așteaptă ca, după atingerea pragului de 1,5°C, temperaturile să scadă înapoi la 1,4°C până în anul 2100. „Dacă reducem rapid emisiile de gaze cu efect de seră și dacă putem atinge emisiile globale de dioxid de carbon zero până în jurul anului 2050, este extrem de probabil să putem menține încălzirea globală cu mult sub 2°C”, a declarat Valérie Masson-Delmotte din cadrul IPCC. Totuși, acest lucru va necesita implementarea de politici și măsuri mult mai dure decât în prezent.

5. Schimbările climatice vor persista timp de mii de ani

În prezent, unele modificări ale mediului au devenit ireversibile. Totuși, acestea pot fi încetinite prin reducerea emisiilor cât mai rapid. „Încălzirea profundă a oceanului, acidificarea și creșterea nivelului mării sunt ireversibile și vor persista timp de milenii după ce temperaturile globale de la suprafață se vor stabiliza”, s-a declarat în raport.

6. Este posibil ca unele reduceri ale poluării aerului să amplifice schimbările climatice

O parte din încălzirea experimentată până în prezent a fost mascată de aerosoli sau de poluarea din aer. IPCC estimează că, până în prezent, acestea au avut un efect de răcire de 0-0,8°C. Reducerea poluării aerului pe termen scurt este o idee bună pentru sănătatea umană și abordează adesea unele dintre cauzele radicale ale schimbărilor climatice. Cu toate acestea, acest lucru este „foarte probabil” să provoace o încălzire suplimentară în următoarele două decenii, deoarece aerosolii au un efect de reducere a încălzirii globale.

7. Fiecare fracțiune de grad și fiecare tonă suplimentară de CO2 contează

O încălzire globală suplimentară de doar 0,5°C va provoca amplificări mari ale intensității și frecvenței valurilor de căldură, precipitații abundente și secete în unele regiuni. Asta înseamnă că vom simți în continuare beneficiile eforturilor de reducere a emisiilor, chiar dacă vom depăși pragurile de 1,5°C sau 2°C. Depășirea unor astfel de praguri nu înseamnă că ar trebui să renunțăm la eforturile de a atinge emisii nete zero.

8. Pandemia a avut un impact redus asupra schimbărilor climatice

În anul 2020, pandemia de covid-19 a condus la o scădere imensă a emisiilor globale. Totuși, aceasta nu a schimbat imaginea de ansamblu a schimbărilor climatice. „Dincolo de variabilitatea naturală, impactul reducerii emisiilor cauzate de blocaje și încetiniri economice a fost nedetectabil din cauza naturii temporare”, a declarat un reprezentant al IPCC.

9. Eliminarea CO2 va fi importantă

Folosirea tehnologiilor de ultimă generație și plantarea copacilor pentru a elimina dioxidul de carbon din atmosferă sunt eficiente și reprezintă o modalitate plauzibilă de stabilizare a creșterii temperaturii globale. „În raport se menționează faptul că eliminarea CO2-ului poate fi eficientă și poate inversa procesul de încălzire. Așadar, aceasta este o veste bună. Cu toate acestea, fiecare tonă de CO2 eliminată ar putea fi cu 10% mai puțin eficientă la răcirea planetei decât fiecare tonă de CO2 emisă la încălzire. Cu alte cuvinte, nu putem scoate pur și simplu CO2 din atmosferă și ne prefacem că nu l-am emis niciodată”, a declarat Joeri Rogelj, unul dintre autorii IPCC, din cadrul Colegiului Imperial din Londra.

10. Nu ne putem baza doar pe natură

Pădurile, oceanele și alte „depozite de carbon” vor deveni mai puțin eficiente la absorbția dioxidului dacă vom continua să avem emisii ridicate. „Deși se estimează că depozitele naturale de carbon de pe uscat și ocean vor prelua, în termeni absoluți, o cantitate progresiv mai mare de CO2, acestea vor deveni mai puțin eficiente, adică proporția de emisii absorbite de uscat și de ocean scade odată cu mărirea emisiilor cumulate de CO2”, se arată în raport.

11. Geoingineria planetei este probabil o idee proastă

O soluție propusă pentru schimbările climatice, mai exact plasarea unor particule în atmosferă pentru a reduce cantitatea de energie emisă de Soare care ajunge la Pământ, este probabil o idee proastă. În raportul se relatează faptul că aceste tipuri de abordări, care fac parte dintr-o suită de opțiuni de „modificare a radiației solare”, ar putea compensa încălzirea globală, dar este probabil să provoace modificări bruște ale ciclurilor apei. Acestea ar putea avea un impact climatic regional și prezintă un risc, deoarece oprirea bruscă ar cauza „schimbări climatice rapide”. Amanda Maycock, unul dintre autorii IPCC din cadrul Universității din Leeds, Marea Britanie a declarat faptul că astfel de strategii „prezintă un număr mare de riscuri”.

12. Nu mai există nicio îndoială cu privire la legăturile dintre schimbările climatice și vremea extremă

Valurile de căldură, inundațiile și alte evenimente au fost atribuite schimbărilor climatice în ultimii ani. În anul 2013, reprezentanții IPCC au declarat faptul că au „detectat modificări în cazul unor evenimente climatice extreme” din cauza influențelor umane, precum arderea combustibililor fosili. În prezent, aceștia au relatat în raport faptul că „este foarte clar” faptul că frecvența și intensitatea crescută a unor astfel de evenimente se datorează emisiilor produse de către umanitate.

13. În următoarele decenii nu va mai exista gheață în regiunea arctică

Chiar și într-o lume cu emisii nete zero,  zona arctică se va afla într-o „stare practic lipsită de gheață” cel puțin o dată înainte de anul 2050. În cele mai negative scenarii de emisii, această stare va deveni normală la sfârșitul verilor până la sfârșitul secolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.