Acasă Sănătate AERUL POLUAT CREȘTE RISCUL DE APARIȚIE A DEMENȚEI

AERUL POLUAT CREȘTE RISCUL DE APARIȚIE A DEMENȚEI

39
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Aerul poluat este un factor care contribuie la un număr mare de afecțiuni respiratorii și cardiovasculare, iar o echipă de cercetare din cadrul Universității din Washington a furnizat dovezi cu privire la faptul că o calitate slabă a aerului poate crește semnificativ riscul de apariție a demenței.

Echipa a comparat datele furnizate de către Kaiser Permanente Washington Health Institute’s Adult Changes in Thought, un studiu care a început în anii 1990 și care analizează incidența demenței, cu date detaliate cu privire la poluarea aerului, care datează din anii 1970.

Aceștia s-au concentrat pe un singur tip de elemente poluante, cunoscute sub numele de PM2,5, mai exact particule sau picături de lichid cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri aflate în aer și care sunt de aproximativ 30 de ori mai fine decât un fir de păr uman.

Ei au descoperit faptul că fiecare creștere cu 1 microgram de PM2,5 pe metru cub a fost legată de un risc de apariție a demenței cu 16% mai mare. Drept comparație, aerul din cele mai poluate zone din Londra conține aproximativ 15 micrograme de PM2,5 pe metru cub.

„Știm că demența se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp. Este nevoie de ani sau chiar decenii pentru ca aceste patologii să se dezvolte la nivelul creierului, așa că a trebuit să analizăm expunerile care au acoperit acea perioadă extinsă. Am avut capacitatea de a estima expunerile din această regiune pe o perioadă de 40 de ani. În acest domeniu de cercetare, acest studiu este unul fără precedent”, a declarat autorul principal, Rachel Shaffer, care a efectuat cercetarea ca doctorand în cadrul Departamentului UW de Științe ale Sănătății Mediului și Muncii.

Deși există mulți alți factori care sunt asociați cu un risc crescut de demență, precum dieta, exercițiile fizice și genetica, echipa de cercetare este de părere că poluarea aerului ar trebui recunoscută ca fiind un factor cheie care contribuie la apariția bolii și că reducerea expunerii oamenilor la aerul poluat ar putea ajuta la reducerea riscului de apariție a acesteia.

„În prezent, foarte mulți oameni sunt expuși. Deci, chiar și o mică modificare a riscului relativ ajunge să fie importantă la nivel de populație. Există unele lucruri pe care indivizii le pot face, precum purtarea măștii, care în prezent devine din ce în ce mai normală din cauza pandemiei de covid-19. Dar nu este corect să punem povara numai asupra indivizilor. Aceste date pot sprijini acțiuni politice suplimentare la nivel local și național pentru a controla sursele de poluare ale aerului”, a declarat Shaffer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.