Acasă Stil de Viață UN SIMPLU TEST DE CUVINTE POATE DETERMINA CÂT DE CREATIV EȘTI

UN SIMPLU TEST DE CUVINTE POATE DETERMINA CÂT DE CREATIV EȘTI

186
0
(c) Charday Penn/Getty Images

Ești creativ? Este dificil a se oferi un răspuns obiectiv la această întrebare, dar cercetătorii susțin faptul că a cere oamenilor să enumere cuvinte aleatorii și a evalua cât de diferite sunt ar putea fi un nou mod de a măsura această abilitate.

Jay Olson și colegii săi, din cadrul Universității Harvard, numesc acest puzzle de cuvinte Sarcina Asociației Divergente (DAT), deoarece măsoară gândirea divergentă, o componentă a creativității care implică generarea de soluții diverse la problemele cu final deschis.

În mod tradițional, oamenii de știință au utilizat două abordări principale pentru a evalua creativitatea. Una este un chestionar care măsoară realizările cuiva într-o serie de activități, precum gătitul, scrierea, pictura și performanța. Cealaltă abordare este de a stabili o sarcină care estimează direct capacitățile de gândire creativă, dar de obicei acestea sunt laborioase și subiective, de exemplu, solicitând oamenilor să enumere utilizări noi ale unui obiect comun de uz casnic.

Pentru a testa DAT ca o alternativă, echipa a rugat 8.914 persoane din 98 de țări să enumere 10 substantive, cu scopul de a alege cuvinte cu semnificații cât mai diferite unele de altele. Cercetătorii au folosit un algoritm de învățare automată pentru a calcula distanța semantică medie dintre cuvinte, în funcție de cât de des acestea sunt utilizate în contexte similare pe miliarde de site-uri web – de exemplu, „pisică” și „câine” sunt mai strâns legate decât „pisică” și „carte”.

De asemenea, echipa a invitat participanții să susțină testele tradiționale de măsurare a creativității și a constatat că persoanele care au obținut un scor mare la DAT, au primit scoruri mari și la aceste teste. DAT a fost de până la 12 ori mai bun la explicarea variației scorurilor, în comparație cu alte teste de creativitate, sugerând că reprezintă o măsură validă de creativitate. Olson speră că DAT va fi de folos ca o sarcină mai simplă și mai rapidă pentru a notare și evaluare, permițând cercetătorilor să măsoare mai ușor creativitatea unui număr mare de oameni.

Roger Beaty din cadrul Universității de Stat din Pennsylvania este de acord cu faptul că DAT ușurează cu mult măsurarea creativității. „Ce este creativitatea? Și cine decide ? Oamenii joacă un rol important în evaluarea creativității. Aceștia sunt judecători ai creativității destul de buni, dar adesea nu sunt de acord între ei. Folosirea algoritmilor de învățare automată, precum cel din această lucrare, permite oamenilor de știință, profesorilor și tipurilor de industrie să măsoare rapid și fiabil o abilitate cognitivă importantă pentru creativitate”, afirmă acesta.

„De asemenea, această lucrare ridică întrebări asupra faptului dacă creativitatea este unică pentru oameni. În opinia mea, suntem încă departe de a abandona creativitatea pentru mașini. Între timp, e plăcut să avem ajutorul lor”, a declarat Beaty, sugerând că, dacă algoritmii pot evalua creativitatea, pot fi, de asemenea, la rândul lor creativi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.