Este posibil ca Islanda să nu fie doar o insulă, aceasta ar putea fi singura parte expusă a unui întreg continent, denumit Islandia, care este în mare parte scufundat sub Oceanul Atlantic.
„Există un continent ascuns chiar sub mare”, a declarat Gillian Foulger din cadrul Universității Durham din Marea Britanie. Aceasta și colegii săi au publicat ideea într-un capitol al unei noi cărți, intitulată „Pe urmele lui Warren B. Hamilton: Idei noi în Știința Pământului”.
Islanda se află pe creasta Atlanticului Mijlociu, unde două dintre plăcile tectonice care alcătuiesc suprafața Pământului se îndepărtează încet. Magma fierbinte din interiorul planetei se revarsă de-a lungul crestei, înainte de a se răci și solidifica în rocă, formând mai multe straturi la baza oceanului.
Crusta, stratul exterior al Pământului, este de obicei mai subțire sub oceane decât sub continente, dar Foulger a declarat că „Islanda este o anomalie”. „Geologii au presupus că este formată din crustă oceanică care s-a acumulat de-a lungul a milioane de ani, dar este greu de explicat cât de mult s-ar fi putut forma”, a declarat aceasta.
„Crusta de la baza oceanului are de obicei o grosime de la 6 până la 7 kilometri. Dar în cazul crustei din Islanda, aceasta are o grosime de 40 de kilometri”, a declarat Foulger.
Geologii susțin faptul că grosimea crustei poate fi explicată prin prezența unui așa-numit punct fierbinte – o regiune neobișnuit de fierbinte în manta, care conduce la o activitate vulcanică mai mare.
Dar Foulger și echipa sa au o explicație alternativă. Aceștia susțin faptul că Islanda este formată din crustă continentală, la fel și zonele înconjurătoare întinse ale bazei mării, acest lucru explicând caracteristicile sale ciudate. „Totul se potrivește. De ce nu am observat acest lucru înainte?”, a declarat Foulger.
Acest continent ascuns al Islandei, dacă există, are o suprafață de 600.000 de kilometri pătrați. De asemenea, o a doua regiune situată la nord-vest de Scoția și care include Insulele Feroe ar putea face parte din aceasta – ceea ce i-ar conferi o suprafață de 1 milion de kilometri pătrați.