Acasă Planeta Pământ DECLINUL POPULAȚIILOR DE PĂSĂRI DIN EUROPA ȘI AMERICA DE NORD

DECLINUL POPULAȚIILOR DE PĂSĂRI DIN EUROPA ȘI AMERICA DE NORD

34
0
(c) David Tipling Photo Library/Alamy

Scăderea populațiilor de păsări din America de Nord și Europa ar putea deveni dăunătoare pentru diversitatea ecologică. În plus, acest lucru poate avea un impact negativ asupra sănătății și bunăstării umane.

Peisajele sonore naturale sunt o modalitate importantă de a conecta oamenii cu natura. Cercetătorii au demonstrat faptul că acest lucru aduce beneficii, atât pentru bunăstarea fizică, cât și mentală a oamenilor. Sunetele familiare produse de păsări sunt o componentă majoră a acestor peisaje sonore.

Simon Butler și colegii acestuia din cadrul Universității East Anglia din Norwich, Marea Britanie, au analizat datele privind numărul de păsări aflate în 202.737 de zone din America de Nord și în 16.524 de locații din Europa. Acestea au colectate între anii 1996 și 2018. După aceea, echipa de cercetare a folosit datele și înregistrările a 1.067 de specii de păsări, care au extrase dintr-o bază de date online, pentru a reconstrui peisajul sonor al păsărilor, care a existat în fiecare zonă și în fiecare an.

Pentru fiecare pasăre observată într-un anumit loc și într-un anumit an, o echipă a inserat în mod aleatoriu 25 de secunde de ciripit într-un fișier audio de 5 minute. De asemenea, pentru a simula ciripitul de la diferite distanțe, volumul ciripitului păsărilor a fost setat în mod aleatoriu.

Cercetătorii au analizat sunetele folosind modelarea acustică, care a cuantificat caracteristicile acustice ale ciripitului, ca de exemplu volumul și frecvența, precum și variația acestor proprietăți.

Ei au descoperit faptul că, în ultimii 25 de ani, a existat o scădere semnificativă a diversității și intensității cântecelor păsărilor pe ambele continente, ceea ce înseamnă că peisajele sonore din aceste regiuni au devenit mai liniștite și mai puțin variate. Rezultatele reflectă scăderi larg răspândite ale populațiilor de păsări și ale biodiversității în America de Nord și Europa în aceeași perioadă.

„Creșterile masive ale activității umane, precum intensificarea agriculturii, practicile forestiere nocive, poluarea și urbanizarea, conduc parțial aceste scăderi. Păsările sunt folosite ca indicator al sănătății biodiversității, așa că scăderea populațiilor de păsări indică faptul că și alte grupuri, precum amfibienii și insectele, ar putea experimenta un declin. Petrecutul timpului în natură are o mulțime de beneficii fizice și mentale pentru bunăstare și sănătate. Dacă calitatea acestor experiențe scade din cauza faptului că peisajele sonore se schimbă, atunci asta sugerează că valoarea și beneficiile pe care le obținem din petrecerea timpului în natură ar putea, de asemenea, să se deterioreze”, a declarat Butler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.