Acasă Planeta Pământ 10 ANIMALE ÎNFICOȘĂTOARE CARE AU DISPĂRUT

10 ANIMALE ÎNFICOȘĂTOARE CARE AU DISPĂRUT

348
0
(c) BBC Science Focus Magazine

În epoca preistorică trăiau numeroase fiare monstruoase, care aveau dimensiuni mult mai mari decât animalele din prezent. Multe dintre speciile de animale moderne, mari și mici deopotrivă, au o dimensiune mică în comparație cu rudele lor preistorice. Speciile de animale, enumerate mai jos, se aseamănă foarte mult cu animalele din prezent, dar cu o diferență majoră: sunt mult mai mari. De la șerpi care ar putea mânca un crocodil, până la crocodili care ar putea mânca un dinozaur.

Gigantopithecus blacki: cea mai mare specie de primate

Gigantopithecus blacki © Concavenator

Zona: China, India, Vietnam

Perioada în care a trăit: în urmă cu 300.000 – 1 milion de ani

De la Yeti la King Kong din filmele Hollywood, miturile și poveștile au conținut întotdeauna maimuțe gigantice. Gigantopithecus blacki, cea mai mare primată care a trăit vreodată, avea o înălțime de 3 m și cântărea peste 500 kg. Volumul enorm și forța brută au menținut această specie în siguranță față de prădătorii cu care a trăit alături – inclusiv tigri, leoparzi și urși negri. În ciuda dimensiunilor sale mari, acest animal a fost un erbivor, folosindu-și fălcile grele și musculare pentru a mesteca ierburile dure găsite în pădurile din Asia de Sud-Est în care trăia.

Daeodon shoshonensis

Daeodon shoshonensis © Max Bellomio

Zona: America de Nord

Perioada în care a trăit: în urmă cu 18 – 25 de milioane de ani

Daeodon shoshonensis a fost o specie de porc carnivor, care avea o greutate de aproximativ o tonă. Craniul său lung de un metru adăpostea fălci formidabile și dinți perfect adaptați pentru a sfărâma oasele și a tăia carnea. Acest vânător redutabil, vâna cai și cămile.

Dunkleosteus terrelli

Dunkleosteus terrelli © MUSE

Zona: au fost găsite dovezi în întreaga lume

Perioada în care a trăit: în urmă cu 400 de milioane de ani

Acest pește uriaș, cu o lungime de 10 m, cu capul blindat, Dunkleosteus terrelli, avea o forță a mușcăturii de 5.000 de Newtoni. Acesta putea deschide fălcile (căptușite cu dinți ascuțiți) în 1/15 dintr-o secundă, creând un curent pentru a atrage prăzi mai mici.

Arctodus Simus

Arctodus Simus © Getty Images

Zona: America de Nord

Perioada în care a trăit: în urmă cu 12.500 – 800.000 de ani

Primii oameni de pe pământ au trebuit să concureze cu mulți prădători aprigi, iar Arctodus Simus a fost printre cei mai mari. Mai mare decât oricare urs din prezent, acesta avea o înălțime de 4 m, cântărea până la o tonă și putea doborî chiar și bizonii.

Titanoboa cerrejonensis

Titanoboa cerrejonensis © Getty Images

Zona: Columbia

Perioada în care a trăit: în urmă cu 58 – 60 de milioane de ani

Nu multe animale pot prada crocodilii, dar șarpele uriaș Titanoboa cerrejonensis a fost o astfel de bestie. Acesta ajungea la proporții colosale, având o lungime de aproximativ 13 m și cântărea mai mult de 1.100 kg. Cu un corp atât de gros, ar fi putut ajunge până la talia unui bărbat de statură medie.

La fel ca anacondele moderne, Titanoboa obișnuia să stea la pândă sub suprafața unui lac sau a unui râu. Orice pradă apropiată era rapid capturată și târâtă sub apă. Șarpele își strangula sub apă prada, înainte de a a o mânca.

Beelzebufo ampinga

Beelzebufo ampinga © Getty Images

Zona: Madagascar

Perioada în care a trăit: în urmă cu 70 de milioane de ani

Beelzebufo ampinga a fost un amfibian care sta la pândă în tufișurile din perioada cretacică, Acesta avea o lungime de 40 cm și o greutate de 4 kg, fiind cea mai mare broască care a existat vreodată.

Precum un prădător de ambuscadă, sta ascuns în frunzișul luxuriant ca o mină terestră agresivă preistorică. Acolo aștepta insectele, șopârlele și dinozaurii de mici dimensiuni, înainte de a-i doborâ și mesteca în maxilarele sale enorme.

Arthropleura

Arthropleura © Getty Images

Zona: Scoția, America de Nord

Perioada în care a trăit: în urmă cu 280-340 de milioane de ani

Arthropleura a fost unul dintre cei mai mari gândaci care s-au târât vreodată pe Pământ, și se asemăna cu un miriapod de 2 metri lungime și cu 30 de perechi de picioare. Acesta este unul dintre cele mai înfiorătoare animale târâtoare; avea un corp larg, turtit și puternic blindat și se hrănea cu frunze putrezite sau cu orice animale mici pe care le putea prinde. Dimensiunea considerabilă și armura groasă și aspră au însemnat că nu era vizat de alți prădători.

 

Archelon ischyros

Archelon ischyros © Alamy

Zona: America de Nord

Perioada în care a trăit: în urmă cu 74 de milioane de ani

Archelon ischyros a fost o broască țestoasă de două tone, care traversa mările Cretacice. Acest carnivor avea o dimensiune similară cu cea a unei mașini și un cioc puternic cu cârlig pentru a prinde calmarul și a crăpa cochiliile crustaceelor. Cel mai mare exemplar descoperit vreodată avea peste 4m lungime și 5m lățime.

Sarcosuchus imperator

Sarcosuchus imperator © Alamy

Zona: Africa Sub-Sahariană

Perioada în care a trăit: în urmă cu 110 milioane de ani

Perioada în care a trăit: în urmă cu 110 milioane de ani

Această specie este supranumit super crocodil și nu este greu de văzut de ce. Fălcile acestuia erau mai mari decât un bărbat mediu și aveau vârfuri cu dinți puternici, orientați înapoi.

Odată ce Sarcosuchus imperator ar fi capturat o victimă, prada acestuia nu putea scăpa, deoarece era târâtă în apă pentru a fi înecată și consumată.

Locuind pe căile navigabile ale Cretacicului, crocodilul de 12 m lungime a fost suficient de mare pentru a concura cu unele dintre cele mai mari animale dominatoare.

Brontornis burmeisteri

Brontornis burmeisteri © Getty Images

Zona: America de Sud

Perioada în care a trăit: în urmă cu 23-25 de milioane de ani

Cea mai mare pasăre carnivoră care a existat vreodată, Brontornis burmeisteri, avea o înălțime de 3 metri, o greutate de 400 kg, gheare enorme și un cioc masiv. La fel de rapidă ca un ghepard, această pasăre putea, de asemenea, să lovească suficient de tare pentru a sparge oasele prăzilor. Această pasăre trebuia să fie puternică, deoarece prada ei includea rude antice ale armadillo-ului, care erau puternic blindate și creșteau la dimensiunea unei mașini mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.