În Evul Mediu timpuriu, majoritatea europenilor redeschideau mormintele rudelor pentru a recupera moștenirile familiei. Inițial, această practică a fost interpretată ca fiind o jefuire mormintelor, dar o examinare mai detaliată a dezvăluit anumite tipare în ceea ce privește obiectele care au fost luate.
Alison Klevnäs și colegii săi, din cadul Universității Stockholm din Suedia, au analizat date provenite de la zeci de cimitire din Europa, din Marea Britanie și Franța până în Transilvania. Toate mormintele analizate datează din perioada anilor 500 – 800 d.Hr.
Multe dintre morminte erau redeschise pentru a lua diverse obiecte din interiorul acestora, dovadă fiind urmele rămase, cum ar fi fulgi de metal dintr-o sabie. Totuși, cele mai valoroase obiecte nu au fost luate în mod constant. De exemplu, în cadrul unui sit arheologic din Kent, broșele au fost scoase din îmbrăcămintea cadavrului, dar au fost lăsate în urmă pandantive aurite de argint și un colier cu mărgele de sticlă. „Europenii nu încearcau să scoate toate obiectele valoroase la fiecare redeschidere”, a declarat Klevnäs.
În schimb, se pare că obiectele luate din morminte au fost transmise de-a lungul generațiilor, cum ar fi săbiile și broșele. Obiectele care erau personale pentru individ, cum ar fi cuțitele, au fost lăsate în morminte – acest lucru este în concordanță cu atitudinile istorice față de astfel de obiecte.
O mică parte din morminte prezintă dovezi ale faptului că au fost redeschise dintr-un motiv mai sinistru. „Există câteva morminte răspândite în întreaga zonă în care se pare că oamenii fac „ritualuri” pentru cadavre, care sugerează frica de strigoi. De exemplu, oamenii întorceau craniile cadavrelor și le sprijineau cu pietre în spate sau tăiau picioarele acestora”, a menținonat Klevnäs. „Dar aceste tipuri de morminte reprezintă mai puțin de 1% din total”, a adăugat aceasta.
Klevnäs susține faptul că ideea de morminte care nu sunt redeschise pentru totdeauna este departe de a fi universală. Mormintele de la sfârșitul epocii de piatră au fost concepute pentru a permite oamenilor să viziteze cadavrele. „În prezent, multe culturi au obiceiuri sau festivaluri în care oamenii interacționează cu rămășițele rudelor”, a declarat Klevnäs.