Acasă Cultură OUĂLE DE PAȘTE: ISTORIE, SIMBOL ȘI TRADIȚIE DE SĂRBĂTORI

OUĂLE DE PAȘTE: ISTORIE, SIMBOL ȘI TRADIȚIE DE SĂRBĂTORI

629
0

Paștele este o sărbătoare religioasă care sărbătorește învierea lui Hristos, dar unele obiceiuri pascale, cum ar fi oul de Paște, își au originea în tradițiile păgâne.

În timp ce pentru creștini oul este un simbol al învierii lui Iisus Hristos, reprezentând ieșirea acestuia din mormânt, oul a reprezentat un simbol chiar și înainte ca aceștia să înceapă să sărbătorească Învierea Domnului.

Oul ca simbol de-a lungul istoriei

Vechii egipteni, perși, fenicieni și hinduși au fost de părere că lumea a luat naștere dintr-un ou enorm, reprezentând un simbol de nou început. Informațiile pot varia, dar majoritatea culturilor, din întreaga lume, folosesc oul ca un simbol al vieții noi și al renașterii.

Deoarece Paștele este celebrat primăvara, sărbătoarea este, de asemenea, o sărbătoare a acestui anotimp, când pământul se restabilește după o iarnă rece și lungă. Cuvântul „Paște” provine din Eostur, Eastar, Ostara și Ostar din Norsemen, precum și de la zeița păgână Eostre, toate acestea semnificând sezonul soarelui și al renașterii. Oul a devenit un sinonim al sosirii primăverii.

Oul, simbol al Paștelui

Din perspectiva creștină, oul reprezintă învierea lui Iisus. Prima carte care menționează numele ouălor de Paște a fost scrisă în urmă cu 500 de ani. Cu toate acestea, un trib nord-african, care devenise mult mai devreme creștin, a avut un obicei de colorare a ouălor de Paște. De multe ori, o iarnă lungă și de durată   însemna și o cantitate mică de mâncare, iar un ou proaspăt pentru Paște reprezenta un premiu destul de mare. O notație în conturile de uz casnic ale lui Edward I din Anglia, a scos la iveală o cheltuială de optsprezece pence pentru ca 450 de ouă să fie decorate cu frunze de aur, pentru cadourile de Paște.

Un alt motiv pentru care ouăle au devenit un simbol al Paștelui este faptul că, de la începutul anului, creștinii se abținu nu numai de la consumul de carne, dar și de la cel al ouălor, în timpul postului dinainte Paștelui. Prin urmare, Paștele a reprezentat prima oportunitate de a se bucura de ouă și de carne, după o perioadă lungă de post.

Totuși, este interesant de remarcat faptul că ouăle nu joacă aproape niciun rol în sărbătorile de Paște din Mexic, America de Sud și nici în culturile indiene americane.

Tradiția de decorare a ouălor

Tradiția de a picta ouăle provine din vremurile străvechi, când cojile decorate făceau parte din ritualurile primăverii. În locul ouălor de pui, au fost folosite însă, ouă de struț. Primii creștini care au adoptat această tradiție au fost cei din Mesopotamia și au colorat ouăle roșii, în memoria sângelui lui Hristos. Metodele includ utilizarea foilor de ceapă, dar și așezarea florilor sau frunzelor pe coji, înainte de vopsire, pentru a crea diverse modele.

Țările din Europa de Est folosesc o bucată de pânză, pentru a crea modele, prin scrierea cu ceară de albine. Astăzi,utilizarea coloranților alimentari artificiali reprezintă cea mai comună metodă.

Oul folosit în jocuri

În multe țări, vânatul ouălor de Paște este o activitate populară, dar, în alt țări, au tradiții diferite privind oul de Paște. Unii copii europeni merg din casă în casă, colindând pentru ouă de Paște, lucru făcut, de obicei, în cadrul sărbătorii de Halloween.

Un alt joc îl reprezintă rostogolirea ouălor de Paște, pe care Casa Albă îl desfășoară în fiecare an. Acesta simbolizează o refacere simbolică a rostogolirii pietrei de pe mormântul lui Hristos.

Regulile jocului diferă de la o țară la alta, astfel încât, pe peluza de la Casa Albă copiii împing ouăle cu o lingură de lemn, în timp ce, în Germania, copiii le rostogoloesc pe o pistă formată din bețișoare.

Alte simboluri de Paște

Pe lângă ouă, Paștelui i se asociază imagini cu iepurași, pui și flori de crin, deoarece acestea sunt toate simboluri ale renașterii. Spre exemplu, iepurașul de Paște a apărut inițial ca un simbol al fertilității, datorită obiceiurilor de reproducere rapide ale iepurelui. De asemenea, este considerat ca fiind parte a folclorului german luteran, unde „Iepurașul de Paște” evaluează comportamentul copiilor la începutul sezonului pascal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.