Acasă Sănătate CONSUMUL DE CAFEA POATE FI BENEFIC PENTRU FICAT

CONSUMUL DE CAFEA POATE FI BENEFIC PENTRU FICAT

1645
0
(c) Suriyo Munkaew / Alamy

Persoanele care consumă cafea în mod regulat au un risc redus de a dezvolta boli hepatice cronice. Tipul de cafea utilizat nu este așa de important, deoarece atât cafeaua cu cofeină, cât și cea decofeinizată oferă aceleași beneficii.

Oliver Kennedy și colegii acestuia din cadrul Universității din Southampton, Marea Britanie, au analizat o serie de date provenite de la 384.818 băutori de cafea și de la 109.767 de persoane care nu au băut cafea.

Acești indivizi au fost monitorizați pe o perioadă medie de 10,7 ani. Cercetătorii au urmărit cazurile de afecțiuni hepatice, inclusiv boli hepatice cronice, steatoza (boala ficatului gras) și decesele cauzate de boala hepatică cronică. În această perioadă au existat 3.600 de cazuri de boli hepatice cronice, 5.439 de cazuri de steatoză și 301 cazuri de decese cauzate de boli hepatice.

„În general, cafeaua pare să aibă o mulțime de efecte benefice. Acest lucru nu se aplică doar pentru bolile hepatice cronice, ci și pentru alte boli, precum cele cronice de rinichi și unele tipuri de cancer. Pentru moment, cercetătorii încă nu au descoperit cu exactitate care compuși sunt responsabili pentru potențialul efect benefic împotriva bolilor hepatice cronice. Cu toate acestea, constatările noastre conform cărora toate tipurile de cafea au efecte benefice indică faptul că ar putea fi responsabilă o combinație de mai mulți compuși”, a declarat Kennedy.

Persoanele care au băut cafea au consumat, în medie, două căni de cafea decofeinizată, instant sau măcinată în fiecare zi. Aceștia au avut un risc de a dezvolta boli hepatice cronice cu 21% mai mic și un risc de a dezvolta steatoză cu 20% mai mic decât persoanele care nu au consumat cafea. De asemenea, riscul de deces cauzat de bolile hepatice cronice a fost cu 49% mai mic.

„Cred că este necesar să stabilim numărul recomandat de căni de cafea consumate pe zi”, a declarat Ludovico Abenavoli din cadrul Universității Magna Græcia din Catanzaro, Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.