Potrivit noilor date, vaccinul coronavirus Oxford/AstraZeneca poate fi asociat cu o ușoară creștere a riscului de apariție a unor tulburări de sângerare, însă astfel de cazuri sunt foarte rare, iar beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile, au declarat cercetătorii.
O analiză a persoanelor care au primit prima doză de vaccin Oxford/AstraZeneca sau Pfizer/BioNTech a relevat o creștere mică a riscului de apariție a unei sângerări autoimune, cunoscută sub denumirea de purpură trombocitopenică imună (ITP), asociată cu vaccinul Oxford/AstraZeneca, fiind diferită de sindromul de coagulare a sângelui, simptomul anterior care a fost asociat vaccinului.
În cadrul anomaliei ITP, sistemul imunitar distruge trombocitele și anume, celulele sanguine care ajută sângele să se coaguleze. Această condiție poate provoca vânătăi minore la unele persoane, sângerări excesive și boli pe termen lung, însă simptomele sunt de obicei ușoare, iar decesul cauzat de ITP este foarte rar.
Dintre persoanele care primesc prima doză de vaccin, se estimează faptul că această afecțiune apare la aproximativ 11 persoane per milion.
Aziz Sheikh și colegii săi din cadrul Universității din Edinburgh, Marea Britanie, au declarat faptul că aceste riscuri, chiar dacă sunt foarte mici, sunt importante, însă rare și sunt comparabile cu cele ale altor vaccinuri, inclusiv cele împotriva hepatitei B, rujeolei, oreionului, rubeolei și gripei.
Cercetătorii subliniază faptul că rezultatele trebuie înțelese în contextul beneficiilor clare ale vaccinului Oxford/AstraZeneca. Riscul de a dezvolta o reacție adversă gravă din cauza vaccinului, este mult mai mic decât riscul de a contracta boli grave sau de a deceda din cauza coronavirusului, în special în cazul persoanelor în vârstă și altor populații vulnerabile.
Sunt necesare cercetări suplimentare care implică persoane mai tinere și o evaluare a feedback-urilor primite pe baza celei de-a doua doze de vaccin.
„Chiar dacă vaccinul Oxford/AstraZeneca are un risc crescut de ITP, beneficiile sunt mai mari decât riscurile. Pentru majoritatea oamenilor, ITP nu cauzează probleme grave, însă acest lucru nu se întâmplă în cazul tuturor”, a declarat Stephen Evans, din cadrul Școlii de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, care nu a fost implicat în studiu.
Studiul a examinat cazurile de sângerări legate de vaccin și afecțiuni circulatorii asupra a 2,53 milioane de adulți din Scoția, care au primit prima doză de vaccin în perioada decembrie 2020- aprilie 2021.
Cercetătorii au descoperit faptul că pentru aceste persoane, vaccinul Oxford/AstraZeneca a fost asociat cu un risc ușor crescut de ITP până la 27 de zile după vaccinare.
De asemenea, în cadrul analizei a fost descoperit un risc ușor crescut de alte cheaguri de sânge arteriale și sângerări, asociat celor 27 de zile de după vaccinare.
Cu toate acestea, nu au existat suficiente date pentru a putea determina dacă a existat o asociere între vaccinul Oxford/AstraZeneca și tromboza sinusului venos cerebral, o afecțiune rară în care se formează un cheag de sânge în creier.
Nu au existat dovezi ale unui risc crescut al reacțiilor adverse asociate cu vaccinul Pfizer/BioNTech.
Studiile clinice au demonstrat că vaccinurile Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca au fost în general bine tolerate, deși a existat un număr mic de rapoarte privind efectele secundare grave.
Agenția de reglementare a medicamentelor și a produselor medicale, din Marea Britanie, a primit 209 rapoarte privind tulburările de sângerare și ale cheagurilor de sânge, în urma vaccinării cu prima doză a 22 de milioane de persoane, dar și a 6,8 milioane aflate în faza a doua de vaccinare.
Din luna mai, persoanelor sub 40 de ani din Marea Britanie li s-a oferit un vaccin alternativ acolo unde este disponibil, având în vedere riscul privind coagularea sângelui.