Acasă Spațiu și Astronomie EXISTENȚA ELEMENTELOR ESENȚIALE VIEȚII LA MARGINEA GALAXIEI

EXISTENȚA ELEMENTELOR ESENȚIALE VIEȚII LA MARGINEA GALAXIEI

127
0
galaxie

Zona exterioară a galaxiei noastre poate fi mai potrivită pentru apariția și evoluția vieții decât s-a crezut inițial. Majoritatea elementelor necesare dezvoltării vieții scad în abundență pe măsură ce ne îndepărtăm de centrul Căii Lactee. Totuși, în prezent, astronomii au descoperit la marginea galaxiei molecule organice care ar putea fi elementele constitutive ale vieții.

Lilia Koelemay și colegii acesteia, din cadrul Universității din Arizona, au utilizat radiotelescopul ARO, construit pe vârful Kitt din Arizona, pentru a căuta molecule complexe în 20 de nori de gaz, situați în spiralele Căii Lactee. Aceștia au detectat metanol, care este format din carbon, oxigen și hidrogen, în toți cei 20 de nori, dar și ciclopropeniliden, care este format din carbon și hidrogen.

Aceste tipuri de molecule sunt elementele de bază ale multor molecule, care sunt cruciale pentru apariția vieții, inclusiv pentru ADN, glucoză și carbohidrații ce alcătuiesc membranele celulare. În data de 8 iunie, Koelemay a prezentat această lucrare în cadrul unei întâlniri virtuale a Societății Astronomice Americane.

„Abundența acestor molecule nu scade pe măsură ce ne depărtăm de centrul galactic, ceea ce este surprinzător, deoarece este cunoscut faptul că proporțiile de carbon, oxigen și azot scad invers proporțional cu distanța”, a declarat Koelemay.

Acest lucru ar putea schimba teoriile cu privire la zona în care ar putea apărea viață într-o galaxie. Cunoscută sub numele de zonă locuibilă galactică, cercetătorii estimau faptul că aceasta se termină la o distanță de aproximativ 29.000 de ani lumină față de centrul galactic. „Totuși, descoperirea moleculelor organice într-o serie de nori, care se aflau la o distanță cuprinsă între 42.000 și mai mult de 76.000 de ani lumină față de mijlocul galaxiei, ar putea presupune extinderea acestei zone”, a declarat Koelemay.

„Nu știm unde ar mai putea exista viață în galaxia noastră. Aceasta ar putea fi chiar la marginile exterioare ale galaxiei. Descoperirea acestor molecule organice a fost oarecum o surpriză, deci ar putea exista mai multe surprize”, a declarat Lucy Ziurys, membru al echipei de cercetare, în cadrul Universității din Arizona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.