Acasă Cultură ALIMENTAȚIA OAMENILOR DIN PRIMELE ETAPE ALE IUDAISMULUI

ALIMENTAȚIA OAMENILOR DIN PRIMELE ETAPE ALE IUDAISMULUI

247
0
(c) Indradkristiono/Getty Images

Oamenii care trăiau în zonele care în prezent fac parte din Israel și Egipt consumau pești non-kosher. În acea regiune s-a dezvoltat religia iudaică și s-a scris Biblia ebraică.

În Tora, adică în primele cinci cărți din Biblia ebraică, se afirmă faptul că anumite alimente, inclusiv cele preparate din carne de porc și din animale acvatice care nu au aripioare și solzi, nu ar trebui consumate. Chiar și în prezent, evreilor moderni li se interzice să consume aceste alimente.

Pentru a explora originea obiceiului, Yonatan Adler din cadrul Universității Ariel din Cisiordania și Omri Lernau din cadrul Universității Haifa din Israel au examinat o serie de oase de pește, descoperite în 30 de situri arheologice din Israel și Sinai și care datau din perioada 1550 î.Hr.- 640 d.Hr. Aceștia au descoperit faptul că, în acea perioadă de 2.000 de ani au fost consumați în mod regulat pești fără aripioare și fără solzi.

„Acțiunile oamenilor din trecut au lăsat o amprentă asupra mediului înconjurător, la fel cum și noi, în prezent, lăsăm amprente asupra acestuia. În calitate de arheologi, în esență, noi căutăm prin gunoiul oamenilor antici pentru a afla informații cu privire la comportamentul lor real. Așadar, uitându-ne la descoperirile arheologice, aflăm informații despre activitățile evreilor antici”, a declarat Adler.

Cercetarea face parte dintr-un proiect mai amplu creat pentru a determina originile iudaismului, în acest caz, prin analizarea resturilor alimentare.

În urma analizării a aproximativ 20.000 de oase, Lernau a identificat diferite specii de pești. Acesta constatat faptul că dintre peștii non-kosher, somnul a fost cea mai consumată specie. Alți pești non-kosher care au fost consumați includ calcani și rechini.

„Cel mai probabil, oamenii aduceau acești pești în Ierusalim pentru consum, care este un loc aflat la o distanță destul de mare de orice sursă de apă și care a fost unul dintre cele 30 de situri analizate, pentru a-l consuma”, a declarat Adler.

Mulți cercetători sunt de părere că restricțiile alimentare ale evreilor au apărut pentru că, la acea vreme, nu exista un precedent pentru consumul acestor alimente, dar prezența peștilor non-kosher în aceste diete antice sugerează altceva.

„Putem observa faptul că lucrurile s-au dezvoltat foarte încet, iar interpretarea acestor legi nu a fost atât de fixă pe cât ar crede oamenii. Crearea unei identități ebraice a fost un proces lent. Evreii nu aveau un aspect diferit față de vecinii lor. Aceștia nu se comportat diferit sau consumau alte tipuri de alimente”, a declarat James Aitken din cadrul Universității din Cambridge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.