Acasă Știri DE CE DORM PISICILE ATÂT DE MULT?

DE CE DORM PISICILE ATÂT DE MULT?

124
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Cele mai multe feline domestice pot dormi între 10 și 13 ore pe zi (50-110 minute în continuu), dar nu este neobișnuit ca o pisică să doarmă până la 17 ore. Dr. David Sands, expert în psihologia animalelor, cu peste 25 de ani de experiență clinică, a cercetat acest fenomen.

Pentru a înțelege de ce pisicile dorm atât de mult, este important de admis faptul că ele sunt mai active în zori și la amurg. Aceasta este o trăsătură care le face mai degrabă animale crepusculare decât nocturne, asemănându-se cu dihorii, hamsterii și câinii vagabonzi.

„Acest lucru se întâmplă, deoarece, de-a lungul a milioane de ani, pisicile au evoluat în prădători care vânează în lumină slabă, având vederea adaptată special pentru activități realizate la asfințit”, a declarat Sands.

Pisicile au o membrană asemănătoare unei oglinzi, care se află în spatele fiecărei retine. Aceasta face ca ochii pisicilor să strălucească în întuneric, dar le oferă și o bună vedere pe timp de noapte.

Deoarece pisicile sunt crepusculare, acestea își conservă energia pentru perioadele de vânătoare de la amurg. Înainte de a fi domesticite, acestea consumau multă energie, găsind, alungând și omorând prada. Deși pisicile de casă nu mai vânează înainte de fiecare cină, instinctele lor naturale de vânător le îndeamnă să-și conserve energia pentru zori și amurg.

Există unele dovezi care sugerează faptul că oamenii pot influența programul de somn al pisicilor. În cadrul unui studiu realizat de către Universitatea din Messina, Italia, au fost descoperite mai multe informații pe această temă, datorită dispozitivelor de urmărire atașate pe 10 feline domestice. Jumătate dintre pisici s-au putut plimba în jurul unei grădini și case mari, iar cealaltă jumătate era ținută înăuntru noaptea, având la dispoziție doar o casă mică.

S-a constatat faptul că pisicile care au stat în casa mai mică au avut un program de somn asemănător cu cel al stăpânilor lor, existând o posibilitate mai mare ca acestea sa fie treze atunci când stăpânii lor interacționau mai frecvent cu ele.

Cu alte cuvinte, dacă este nevoită, pisica s-ar putea bucura de timpul petrecut alături de stăpân.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.